Futás kezdőknek

Futás kezdőknek

2020. június 07. 23:19:45

Ha kezdő vagy az edzés világában az alábbi tippek betartásával könnyebb lesz a futás, és a hatékonyságot is növelni tudod.

Fokozatosság

Az első alkalmakkal gyalogolj vagy kocogj laza tempóban 20-25 percet. Majd minden alkalommal növelheted a sebességet és a távot és a gyaloglások egyre ritkábbak legyenek. Váltogasd 5 perc futás 1 perc gyaloglás.
A fokozatosság azért is fontos, mert testünk nincsen hozzá szokva a terheléshez, így izmainknak, csontjainknak, és ízületeinknek is hozzá kell szoknia az új mozgásformához.

Pihenő napok

Heti 3 futással kezdjük, majd idővel az alkalmak számát is növelhetjük. De nagyon fontos a pihenésre is időt szánni, hogy a szervezetünk tudjon regenerálódni. Legalább heti egy pihenőnapot iktassunk be.

Megfelelő ruházat és cipő

A futáshoz a legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása. Menj el olyan boltba, ahol lábanalízissel foglalkoznak az eladók, így ők a legjobb lábbelit tudják részedre ajánlani.
Elengedhetetlen még a megfelelő sportmelltartó kiválasztása is.


Válassz más mozgásformát a futás mellé

Próbálj ki más fajta mozgásformát is a futás mellé, hogy minden izom, minden szögből jól át tud mozgatni. Így nem válik egy idő után unalmassá a futás.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Kezdő futóként ne hasonlítsd magad a magazinokban látott sportolok eredményeivel. Egyszer ők is kezdőként kezdték. Így inkább az elért eredményeik, sikereik motiváljanak. Mindig tűzz ki magad elé kisebb célokat, mint például hosszabb távok, gyorsabb tempó.

Helyes táplálkozás

Ha fogyás céljából kezdünk el futni, akkor nagyon fontos figyelni a megfelelő tápanyag bevitelre is. Fogyassz teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, fehérjében dús húsokat és egészséges zsírokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában