Ez történik a testeddel, ha felhagysz a kávézással

Ez történik a testeddel, ha felhagysz a kávézással

2020. szeptember 09. 08:45:00

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél leszokni a kávézásról, vagy legalábbis szünetet tartani, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy annak milyen hatása van a szervezetedre: ezeket tapasztalhatod.

Rengeteg embernek indul a napja egy adag feketével, aminek nagyon sok fajtája és elkészítési módja létezik, de a lényeg az, hogy valamilyen formában a szervezetünkbe juttassuk a szükséges koffeint. A kávé legnagyobb szerelmesei a nap folyamán tekintélyes mennyiséggel fogyasztanak az italból. Habár a kávénak nagyon sok pozitív hatása van a szervezetre, erre is igaz az, ami mindenre: a jóból is megárt a sok. Ha úgy döntenél, hogy tartasz egy kis szünetet és egy időre megvonod magadtól a koffeint, nem árt tudni, mi játszódik le a szervezetben.

Változhat a testsúlyod

Mivel a kávé, pontosabban a benne lévő koffein felpörgeti az anyagcserét, könnyen lehet, hogy leszokás esetén változik a testsúly, vagyis előfordulhat, hogy hízni fogunk. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztottuk a kávét, hiszen ha nagyon sok, zsíros tejjel és rengeteg cukorral ittuk, akkor akár fogyhatunk is, mikor úgy döntünk, felhagyunk ezzel a szokással.

Nehezebben koncentrálunk

A kávét elsősorban azért isszuk, hogy éberebbek legyünk, ezért ha egyik pillanatról a másikra megvonjuk a testünktől ezt a segítséget, akkor előfordulhat, hogy az negatív hatással lesz a koncentrációs képességünkre.

Remegést tapasztalhatunk

Ha komoly mennyiségű kávét fogyasztottunk korábban, és hirtelen nullára redukáljuk a bevitt mennyiséget, előfordulhat, hogy remegni, reszketni kezdenek a testrészeink. Ez persze nem tart sokáig, és nem is kell tőle megijedni. Azért alakulhat ki, mert a kávé erősen stimulálja a központi idegrendszert. Ezt akkor is tapasztalják egyesek, ha túladagolják a koffeint.

Gyakoribb fejfájás 

A fejfájás megjelenése a koffeinmegvonás leggyakoribb tünete. Valószínűleg azért alakul ki, mert az erek összehúzdónak. Ugyan a mindennapi teljesítményünket és a kedvünket is befolyásolja a fejfájás, jó hír, hogy néhány nap múltán a szervezetünk alkalmazkodik az új helyzethez, így a fájdalomnak is búcsút inthetünk. 

Kevesebb lesz az energiánk

A kávé legfőbb előnye, hogy energikusabbak és éberebbek leszünk tőle, tulajdonképpen ezért fogyasztjuk. Ha megvonjuk a szervezetünktől ezt a plusz élénkítést, akkor bizony - legalábbis eleinte - fáradtabbnak érezzük majd magunkat. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában