Tények és tévhitek a maszkviselésről

Tények és tévhitek a maszkviselésről

2020. augusztus 24. 23:30:00

A Marylandi Egyetem eloszlatja a legelterjedtebb maszkviseléssel kapcsolatos tévhiteket. Kiderül például, valóban hatékonyak-e a textilből készült maszkok.

Van, aki szerint viselni kell, mások viszont inkább mellőzik a maszkok használatát. A Marylandi Egyetemnek hála most a témában jártas szakemberektől tudhatod meg, mi igaz és mi nem az interneten keringő információkból. Sokak által vitatott kérdésekre kerestek választ, köztük arra is, tényleg szén-dioxidot lélegzünk-e be a maszkviselés ideje alatt. 

#1 A textilmaszkok nem nyújtanak védelmet? 

Tévhit. A textíliából varrt maszkok nagyon hasznosak. Határt képeznek az orr és a száj körül, ezáltal afféle védőfalként funkcionálnak közted és azok között, akikkel találkozol, beszélgetsz. Ugyan az a fő szerepük, hogy a már fertőzött emberek ne terjeszthessék a vírust, azért is érdemes viselni őket, mert általuk kisebb az esélye, hogy piszkos kézzel megérinted az arcod.

#2 A kilélegzett szén-dioxid megreked a maszk alatt? 

Tévhit. A megfelelően elkészített maszkok fedik azt a területet, amit fedniük kell, és emellett arra is van elég hely alattuk, hogy a kilélegzett levegő távozni tudjon. Azoknak azonban, akik nehezen lélegeznek, 2 éves kor alatti gyerekeknek, illetve olyan személyeknek, akik egyedül nem tudják levenni a maszkot, nem ajánlott a viselése.

#3 Lényegtelen, hogyan és milyen maszkot viselsz, csak legyen rajtad?

Tévhit. Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) útmutatása szerint a maszk akkor hatékony, ha az orrot és a szájat egyaránt eltakarja. Többek között az is elvárás, hogy többrétegű legyen, viszonylag szorosan, mégis kényelmesen illeszkedjen az arcra, és ki tudd mosni anélkül, hogy kárt okoznál benne. 

#4 Csak akkor kell viselni, ha betegnek érzed magad?

Tévhit. A CDC kutatásai alátámasztják, hogy a megfertőződő emberek többsége tünetmentes, tehát anélkül terjesztheti, hogy tudna róla. Azt javasolják, légy óvatos: moss gyakran kezet és viselj maszkot. Ha betegnek érzed magad, a saját otthonodban is vedd fel, és próbáld távol tartani magad az egészséges családtagoktól. 

#5 Ha bizonyíthatóan átestél a víruson, nem kell maszkot viselned?

Tévhit. Sajnos egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni, meddig nyújtanak védelmet a szervezetedben megjelenő antitestek. Ha nem vigyázol, előfordulhat, hogy újra elkapod. 

#6 A szabadban nem szükséges maszkot viselni? 

Tény. Jelenleg a szabadban tartózkodásnak nem előfeltétele a maszkviselés. A maszk ettől függetlenül jó, ha mindig nálad van, hiszen nem mindenhol tudod tartani az előírt távolságot, és esetenként szükség lehet rá. 

#7 Ha viselem a maszkot, nem kell otthon maradnom? 

Habár biztonságosabbá teszi a mindennapokat, tévhit, hogy a maszk viselése által mindenkinek az élete visszatérhet a normál, pandémia előtti kerékvágásba. A szükséges biztonsági intézkedéseket maszkban is be kell tartani, és a szakértők azt tanácsolják, ha nem muszáj elhagynod a lakást, inkább maradj otthon. Főleg az olyan helyeket kerüld, ahol rendszeresen tömeg alakul ki.

Forrás: www.umms.org

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában