Hogyan segít a coach, a kineziológus és a pszichológus?

Hogyan segít a coach, a kineziológus és a pszichológus?

2020. augusztus 13. 22:10:00

Úgy döntöttél, hogy külső segítséggel tennéd rendbe az életed, de nem tudod, kihez fordulj? Ebben a cikkben megpróbálunk utat mutatni, hátha közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Lelki problémák, kiégés, kapcsolati gondok: csupán három indok, amelyek miatt érdemes szakemberek útmutatásáért folyamodni. Te is eljátszottál már a gondolattal? Szerencsés helyzetben vagy, mert sokkal nyitottabbá vált a világ, mint néhány évtizeddel ezelőtt, amikor az emberek ferde szemmel néztek azokra, akik például bevallottan pszichológushoz jártak. Napjainkban a mentális egészség fontosságát senki nem vitatja. Segítő lehetőségből más területen is akad bőven, amennyiben élni szeretnél vele.

Életvezetési tanácsadó / life coach

Az életvezetési tanácsadó nem orvos, ugyanakkor mentális segítőszakma az övé. Akkor viszont, ha olyan mély problémával fordulsz hozzá, amit az ő közreműködésével nem tudsz feldolgozni, átirányít egy pszichológushoz. Amiben viszont segít: önmagad megismerésében. Kreatív eszközeivel (szerepjáték, tesztek, stb.) hozzájárul, hogy tisztábban lásd a céljaidat, meghallgat és bátorít, hogy a változás útjára lépj. Akkor ideális a számodra, ha tudod, hogy minőségibb életet szeretnél élni és ennek érdekében hajlandó vagy változtatni.

Kineziológus

Nagy különbség van a természetgyógyász kineziológus, illetve a tanácsadó kineziológus között. Míg előbbi egy szigorúan szabályozott, vizsgához kötött, államilag elismert egészségügyi szakma, utóbbi nincs semmilyen egészségügyi előképzettséghez kötve. A kineziológia mint terület egy hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő rendszer, mely a múltban és a jelenben megtapasztalt traumák és negatív tapasztalatok nyomait segít semlegesíteni, függetlenül attól, hogy lelki vagy fizikai sérülésekről beszélünk. Sok más mellett szorongó, fejlődni vágyó, a múltat feldolgozni nem tudó, kisebbségi komplexussal vagy párkapcsolati problémákkal küzdő embereknek egyaránt javasolt.

Pszichológus

A pszichológus nem oldja meg páciense problémáját és nem ad tanácsot, ellenben segít, hogy a kliens maga tudja kezelni élete kihívásait. Gyógyszert nem ír fel (ne keverjük össze a pszichiáterrel, aki orvosi egyetemet végez és szakvizsgát tesz), inkább más megvilágításba helyez egy-egy szituációt, amelyen képtelen vagy változtatni. Ezáltal közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy elfogadd és túllépj rajta. Fordulhatsz hozzá megoldásra váró nehézségekkel, és kiutat találhatsz az érzéseid és gondolataid kusza egyvelegéből, de ne számíts direkt útmutatásra. Legyen szó életciklus-váltás miatti szorongásról, váratlan krízishelyzetek felbukkanásáról, munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktusról, bizalommal fordulhatsz hozzá. Erre számíthatsz: sok beszélgetés és együtt gondolkodás.

Van személyes tapasztalatod bármelyik fenti lehetőségről? Oszd meg velünk, segíts másoknak a választásban!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában