Szelektív hulladékgyűjtés: 9 dolog, amit rosszul csinálsz

Szelektív hulladékgyűjtés: 9 dolog, amit rosszul csinálsz

2020. június 03. 18:53:35

A háztartási hulladék szelektív gyűjtése és az újrahasznosítás alapvetően nagyon jó dolgok, azaz volnának, ha mindenki tudná, pontosan mit kell csinálnia. Lehet, hogy te is hibázol?

Kis történelmi visszatekintés

A buschsystems.com cikkéből kiderül, hogy Japánban már 1031-ben megtalálták a módját a papír újrahasznosításának, egy jóval fejlettebb, többlépcsős folyamat azonban 1690-ben, az amerikai Philadelphiában került csak bevezetésre. Alig pár évszázaddal később, 1897-ben, New Yorkban nyitottak a hulladék elkülönítésére specializálódott telepet; a vászontáska, madzag és gumi mellett a lószőr is az újrahasznosítható anyagok közé került.

Bár az ezt követő évtizedek sem teltek eseménytelenül, ugorjunk előre kicsit az időben, egészen 1970-ig. Akkor rendezték meg ugyanis első alkalommal a Föld napját, promotálva a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságát. Aztán jött 1990, amikor a McDonald's befejezte a polisztirol csomagolóanyagok használatát, majd az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) 2000-ben bejelentette, hogy a hulladékkezelés és a globális felmelegedés között egyértelmű kapcsolat van; bizonyítást nyert, hogy a szelektív hulladékgyűjtés által jelentősen csökkenthető az üvegházhatás.

Te is kiveheted a részed abból, hogy a világ jobb hely legyen, kezdésként például úgy, hogy megfogadod a lenti tanácsokat!

1. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy szennyezett papírt, alumínium dobozt vagy műanyagot dobsz az újrahasznosítható anyagok közé. Sajnos az a helyzet, hogy ha nem teljesen tiszták, a kommunális hulladék között lenne a helyük. 

2. A fényes lapú magazinokat bátran bedobhatod a papírhulladék közé, mert újrahasznosíthatóak.

3. Az egyes városok gyűjtési metódusa eltérhet; van például, ahol elfogadják a műanyagflakonok kupakját is, míg bizonyos helyeken nem. Derítsd ki, hogy a lakóhelyeden mi a helyzet! 

4. Az iratmegsemmisítőből kiszedett hulladék nehezen újrahasznosítható, ezért ha mindenképpen újrahasznosítanád, inkább a művészi vénád éld ki általa. 

5. Ne a bolti nájlonzacskót használd a szemét tárolására! Ahogyan a globalcitizen.com is megírta, ezek a zacskók, szatyrok nem mindig újrahasznosíthatóak, ezért ha teheted, inkább közvetlenül a szemetesbe dobd ki a hulladékot. Ha a szemeteszsák nélkülözhetetlen, nézz utána a településedre vonatkozó irányelveknek, és annak megfelelően keress megoldást.

6. A pelenka NEM újrahasznosítható, ahogyan a törött üvegpohár és a bögrék sem.

7. A megunt, vagy használhatatlanná vált ruhadarabokat textilgyűjtőbe dobd, ne az otthoni szemetesedbe.

8. Az elemek, akkumulátorok helye nem a fém felirattal ellátott kukában van; lakóhelyed által meghatározott gyűjtőhelyre kell vinned őket. Az izzók és a kompakt fénycsövek sem gyűjthetőek szelektíven. 

9. Az üres aeroszolos flakonok elméletben újrahasznosíthatóak, de hogy biztosra menj, nézd meg a csomagoláson található jelzéseket. Fontos, hogy csak akkor dobd ki őket, ha már semmi nincs bennük; ellenkező esetben veszélyes hulladéknak minősülnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában