Szőnyegpadló vs. laminált padló

Szőnyegpadló vs. laminált padló

2020. május 29. 14:12:45

Érthető módon a lakás padlóburkolatának kiválasztásakor sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy szőnyeggel vagy laminált padlóval járnak-e jobban. Segítünk, hogy képbe kerülj!

Kezdésként más irányból közelítsd meg a témát: a "melyik a jobb" helyett a "mire van szükségem" kérdést válaszold meg magadnak. Ehhez egyformán fontos, hogy a lakás melyik helyiségéről beszélünk és hogy annak mi a funkciója, továbbá figyelembe kell venni, ki fogja használni az adott szobát. És akkor arról még nem is esett szó, hogy a két opció valójában inkább ezer, mert mind szőnyegpadlóból, mind pedig laminált padlóburkolatból rengeteg változat elérhető a lakásfelújításra szakosodott áruházakban.

Ami a szőnyegeket illeti, a szín (vagy minta) mellett a minőség, azaz maga az alapanyag is meghatározó. Felületük lehet bolyhos vagy sima, köthetőek durva vagy puha szálból. És ha már alapanyag, léteznek például velúr, nyírt, horgolt, filc és modul változatok is. Az, hogy miből és milyen technológiával készülnek, nagyban befolyásolja, mennyire lesz időtálló és fogsz-e hosszan szitkozódni a takarításakor, ezért egyáltalán nem mellékes.


Laminált padlóból kevésbé széles a termékpaletta, de így is rendelkezésre áll jó pár opció. Elég csak arra gondolni, hogy bizonyos fajtákat ellátnak olyan felülettel, ami által a darabok összekapcsolhatóak (ezeket nevezik fózoltnak), más típusokat viszont nem. Emellett dombor- és szinkronnyomott változatokat is be lehet szerezni. A színekre inkább ki sem térnénk, mert az egészen világostól a kifejezetten sötét árnyalatokig terjed a skála.


Mit mondanak a hozzáértők?

floorcritics.com különböző szempontok (ár, tisztíthatóság, kényelem, stb.) alapján összehasonlította a szőnyeget a padlóburkolattal, hogy ne neked kelljen. Arra jutottak, hogy hasonló árfekvésben mindkettőből megtalálhatod a neked valót, tisztítás szempontjából viszont egyértelműen a laminált padló kerül ki győztesként. Ugyanúgy 8-15 évig bírják a strapát, de ha megsérülnek, a szőnyegpadló kijavításával jobban meg fog gyűlni a bajod. A szőnyegpadló melletti érveket gyarapítja a tény, hogy textúrája révén sokkal kellemesebb (és kényelmesebb) rajta járkálni, ráadásul halkabb és a melegebb is, mint a laminált padló. Ezeket a tényeket ismerve már csak rajtad múlik a választás!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában