Megújuló otthonok - Milyen lehetőségeink vannak?

Megújuló otthonok - Milyen lehetőségeink vannak?

2020. Április 28. 15:48:30

Manapság a megújuló energiaforrások otthoni felhasználása jelenti a jövőt. De milyen lehetőségeink vannak ezen a téren? Illetve mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Az alternatív energiaforrások jelentik a jövőt és ez nem is túlzás. Régóta szipolyozza ki az emberiség a Föld adta lehetőségeket, így ebből a szempontból nem olyan nagy dolog még ezt is kihasználni. Viszont egy apró, ugyanakkor jelentős különbség mégis van. Ezzel a módszerrel óvjuk a Földet, míg eddig ártottunk neki. Ugye mekkora a különbség? Pedig csak a felhasználás módját kell megváltoztatni. Nézzük miről is beszélünk.

Mit jelent az, hogy alternatív energia?
A természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy, mint: napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia. Ezek felhasználásával működő házakat nevezzük megújuló otthonoknak.

Napenergia


Működése egyszerű; a nap sugárzását a fényelektromos jelenség segítségével elektromos árammá alakítja. Az így kinyert energiát tárolhatja akkumulátorokban, de közvetlenül hálózatra kötve is elláthatja a házat árammal. A napelem teljesítménye több tényezőtől is függ; a napelem típusától, méretétől, a napsugárzás intenzitásától, idejétől, hullámhosszától és beesési szögétől.

Egy valóban jó és minden szempontból teljes kihasználással üzemelő "napelempark", jelenleg 10 és 20 év között térül meg. Ám a közeljövőben, a technikai fejlődésnek köszönhetően ez lecsökkenhet akár 3-5 évre is.


Vízenergia


A ház közelében lévő patak már kitűnő alapját képezheti egy háztartási vízerőműnek. A beépített vízturbina áramot termel, de teljesítménye nagyban függ a patak esésétől és a vízhozamtól. Lényege, hogy forgómozgássá alakítja a víz energiáját, ami a generátoron keresztül válik elektromos árammá. Fontos, hogy a rendelkezésre álló vízhez igazított turbinát válassz az esése és a vízmennyiség alapján.

Egy otthoni vízerőmű átlagosan 5 év alatt megtérül. Jó ötlet lehet a vízerőmű és viszonylag gyorsan meg is térül, ugyanakkor nagyon fontos, hogy fedhetetlenek legyünk jogilag a patakot / vizet illetően, különben sajnos eléggé megüthetjük a bokánkat.


Szélenergia


Mielőtt elkezdenéd tervezni a kerti szélgenerátor helyét, érdemes méréseket végezni. Hazánkban elsősorban a Kisalföldön, a Dunántúl és az Északi-középhegység bizonyos helyein érdemes szélenergiában gondolkodni.

Szeles térségekben akár 3-4 év alatt is megtérülhet.


Geotermikus energia


A Föld magja felé haladva a hőmérséklet 100 méterenként 5-7 fokkal nő. Lényegében az ebből a hőből származó energiát használod fel. A legelterjedtebb változata a geotermikus hőszivattyú, mely a földből vonja ki a hőt és adja le a házba, de csupán beállítás kérdése, hogy ez a folyamat megforduljon. Így nyáron hűt, télen fűt. Mivel árammal működik, érdemes napkollektorokkal vagy más alternatív, elektromos áramot termelő energiaforrással kiegészítve használni.

Megtérülése 3-6 év.

Tulajdonképpen mindegyik felhasználási módnál két lehetőségünk van az energia tárolására. Az egyik, hogy akkumulátorokban tároljuk a gyűjtött energiát, a másik pedig, hogy az áramszolgáltató hálózatára visszatöltjük a feleslegeset. Az akkumulátorokban való energia tárolás sajnos jelenleg még nem tart ott, hogy könnyedén és hatékonyan tudjuk ezt megvalósítani, ezért sok esetben a háztartásokba egy AD/VESZ villanyórát építenek be, így az áramszolgáltató a fogyasztott és feltöltött áram különbözetét számlázza ki, vagy éppen nem, ha többletünk volt.

Forrás: life.hu
Képek: google.com

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában