18 függőséget okozó étel - és 17, amit bátran megehetsz

18 függőséget okozó étel - és 17, amit bátran megehetsz

2020. augusztus 18. 19:00:00

Az ételek rabjának lenni legalább olyan veszélyes, mint tudatmódosító szereket használni - vallják a szakértők. A szomorú helyzet az, hogy előbbire mégsem tekintünk ugyanolyan komolysággal.

Az elhízás világszerte az 5. leggyakoribb halálozási ok, amiben nagy szerepe van a függőség kategóriájába sorolható állandó étkezési kényszernek. Az emberek körülbelül 20%-a szenved ételfüggőségben, melynek legismertebb jelei a teltségérzetet követő sóvárgás, a titokban nassolás, a rendszeresen túlzásba vitt (és gyakran gyomorfájdalmat okozó) falatozás, illetve a magadnak állított szabályok megszegése, valamint az azt követő magyarázkodás. Esetenként ugyan bűnösnek érzed magad, de ez sem gátol meg abban, hogy megismételd az egészségtelen szokást.

Ezekkel az ételekkel vigyázz

A michigani egyetem 2015-ben, 518 emberrel végzett kutatásában 35 étel került a részvevők elé. Az alanyok 7-10%-a bizonyítottan ételfüggőségben szenvedett, és a fennmaradó 90-93% sem volt teljesen mentes a kóros étkezési szokásoktól. Esetükben csak egy-egy termék okozott gondot, pontosabban az, hogy leálljanak a fogyasztásukkal. Végül 18 tétel került az addiktív, azaz függőséget okozó ételek feketelistájára. Köztük a legtöbb - nem meglepő módon - a feldolgozott élelmiszer, magas cukor- és/vagy zsírtartalommal. Azok a termékek, amelyek túl csábítóak voltak a tesztben résztvevők számára: pizza, csokoládé, chips, édes kekszek, jégkrém, sült krumpli, gyorséttermi sajtburger, kóla (nem cukormentes), sajt, sütemények, bacon, sült csirke, vajas pattogatott kukorica, cukrozott gabonapehely, péksütemény, gumicukor, steak és muffin.

Az vagy, amit megeszel

A fennmaradó 17 élelmiszert (és italt) biztonságosnak nyilvánították addiktivitás szempontjából, ami valahol azért szomorú, mert a következő listán csupa zöldség és gyümölcs szerepel. Ezek helyett a többség inkább a zsíros, sózott vagy éppen túlcukrozott ételekhez nyúlna.

1# uborka #2 sárgarépa #3 bab (szósz nélkül) #4 alma #5 barna rizs #6 brokkoli #7 banán #8 lazac #9 kukorica (nem vajas, nem sós) #10 eper #11 granola szelet #12 víz #13 sótlan keksz #14 perec #15 csirkemell #16 tojás #17 csonthéjasok.

Megálljt parancsolhatsz az életfüggőségnek, de komolyabb esetekben csak szakember bevonásával lehet tartós eredményt elérni. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj dietetikushoz!

Forrás: ecowatch.com

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában