Alakformáló tepsis édesburgonya
Alakformáló tepsis édesburgonya
Az édesburgonya nagyszerű és egészséges alternatívája a sima burgonyának. Így nem csak a remek íze miatt érdemes fogyasztani.
Az édesburgonyának vagy más néven batátának magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma van. Gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán. A zsír- és koleszterintartalma alacsony és cukorbetegek is fogyaszthatják. A húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy akár vörös is. Az édesburgonyának a virága is gyönyörű, azonban fontos, hogy ez nem ehető.
Mindazok mellett, hogy rendkívül egészséges, íze sem hanyagolható el, aki még nem kóstolta, a sütőtökéhez hasonló, édeskés ízre számítson. Hoztunk nektek egy egyszerű receptet, amit szinte bárki el tud készíteni apró odafigyeléssel.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 250 g darált pulyka
- 200 g főzőtejszín
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb vöröshagyma
- só
- bors
- zöldfűszerek
- olívaolaj
- reszelt sajt
- tejföl
Elkészítés:
Az édesburgonyát megpucoljuk, félbe vágjuk és sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát felaprítjuk és olívaolajon megdinszteljük. Ha ez megvan hozzáadjuk a darált húst majd az egészet sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. A fokhagymát szintén apró kockákra vágjuk és olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a zöldfűszereket és egy marék reszelt sajtot. Ezután addig kevergetjük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik. A tejszínes szószt a pulykával összekeverjük. A megfőtt burgonyákat felkarikázzuk és egy kivajazott tepsiben a felét bele tesszük, erre ráöntjük a darált húsos ragut, majd a burgonyák másik felét is ráhelyezzük. A tetejére szintén zöldfűszerekkel ízesített tejfölt rakunk, majd jó alaposan megszórjuk sajttal és 180 fokon, előmelegített sütőben megsütjük.