Ezekkel a fűszerekkel nem lőhetsz mellé!
Ezekkel a fűszerekkel nem lőhetsz mellé!
Nem tudod, milyen fűszert válassz az egyes ételekhez, alapanyagokhoz? Ebben próbálunk most segíteni neked!
Levesek:
Egy jó leves alapja a hagyma, mégpedig a vöröshagyma. Jótékony hatásai mellett az íze is egyszerűen elengedhetetlen egy jó ételben. Ha levest készítesz, ne félj a zöldfűszerek használatától sem, hiszen mindegyik egy különleges ízvilággal rendelkezik, így nagyon fel tudnak dobni egy egyszerű krémlevest vagy húslevest is akár. A legtöbbet használt zöldfűszer a levesekben a tárkony, a babérlevél és a petrezselyem. A borsóleves, a karalábéleves és a karfiolleves népszerű fűszerei a hagyma, a petrezselyem és a bors. Tojásleves, bableves, gulyásleves mellé elengedhetetlen a pirospaprika, a hagyma, a babérlevél, a fokhagyma és a bors.
Főzelékek/párolt zöldségek:
A főzelékek legfőbb ízét a fokhagyma adja, így ezt semmiképp ne hagyjuk ki, ha főzeléket készítünk. Emellett persze a só és a bors is alapfűszerek. A párolt zöldségeknél is hasonló a helyzet, a különbség csupán annyi, hogy a párolt zöldségeknek a keleti fűszerek is remekül állnak. Például a burgonyafőzelékhez, a lencsefőzelékhez és a gyökérzöldségekhez jó választás a hagyma, a zeller vagy a babérlevél.
Húsok:
A húsokból ahány fajta, annyi különböző íz, így ezt a kategóriát érdemes részletesebben megvizsgálni.
- Borjúhús: hagyma, fehérbors, curry, paprika, zsálya, rozmaring
- Csirkehús: rozmaring, bazsalikom, paprika, tárkony, édeskömény, hagyma, fokhagyma
- Marhahús: bazsalikom, babérlevél, bors, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring
- Sertéshús: fokhagyma, curry, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem
- Ürühús: rozmaring, fokhagyma, kakukkfű
- Vadhúsok: boróka, zsálya, szegfűszeg, curry, tárkony
Halak:
A halaknál is fontos figyelembe venni, hogy honnan származik a hal, és milyen a húsa. Ezért a halakat sem lehet egy kalap alá venni.
- Angolna: kapor, torma, koriander, zsálya, szerecsendió
- Csuka: petrezselyem, bors, fokhagyma, babérlevél, hagyma
- Fogas: hagyma, rozmaring, kakukkfű, babérlevél, bors
- Harcsa: fokhagyma, petrezselyem, bors, gyömbér
- Hering: kapor, tárkony, babérlevél, bors, koriander
- Kecsege: fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, bors
- Pisztráng: bors, hagyma, fokhagyma, petrezselyem
- Ponty: kapor, édeskömény, bors, petrezselyem paprika, kakukkfű