Megenni tilos: 5 étel, amivel vigyázz külföldön

Megenni tilos: 5 étel, amivel vigyázz külföldön

2020. augusztus 21. 09:15:00

Tudtad? A legtöbb weboldal még a külföldi piacról vásárolt, friss zöldségektől és gyümölcsöktől is óva int. Még több érdekes tiltásról olvashatsz a cikkben!

Az már mindannyiunk számára világos, hogy a külföldi csapvíz elfogyasztásától jobb tartózkodni, de elsőre nagy talánynak tűnhet, hogy az utazással foglalkozó weboldalak miért nem, azaz csak bizonyos feltételek teljesítése mellett javasolják például a friss piaci portékák megvásárlását. Vegyünk egy marokkói példát. Az ottani piacokon vett gyümölcsök és zöldségek nagyon finomak, a gond a héjukon megtelepedő baktériumokkal van. Emiatt a tapasztalt utazók is azt tanácsolják, csak alaposan megmosva, megpucolva és szükség esetén megfőzés után egyél belőlük. A Jamaikában termő, ackee nevű gyümölcsöt is meg kell említenünk: mérgező magvai vannak, ezért kizárólag komoly előkészületek után ehető.

Kínában az éttermek által kínált, fagyasztóból elővarázsolt gőzgombócokkal is vigyázni kell, ezt olvastuk egy ott élő tolmács blogján. Olyan helyen próbáld ki, ahol frissen készítik, mert az előrecsomagolt, átcsomagolt és esetenként előpirított gombócokat nem ritkán a lejárat után is elkészítik, hogy aztán a mit sem sejtő gasztrokalandor tányérjára kerülhessenek. Magas szódiumtartalmuk miatt sem hátrány, ha inkább lemondasz róluk, ahogyan az általában nyersen fogyasztott koreai polipról is. Esetében azonban nem a só okozhat gondot: ha nem rágod meg alaposan, a vízi állat tapadókorongjai a torkodra ragadhatnak. Nem nehéz kitalálni, hogy annak mi lesz a vége...

Szardínia szigetének különlegessége a Casu marzu nevű sajt is legalább olyan érdekes ennivaló, mint a fentiek. Fogyasztása ugyan veszélytelen, kuriózum-faktorát a benne található érlelés alatt megjelenő kukacok lárvái, na meg a kikelt példányok adják. Lehet, hogy szereted a sajtot, de vajon volna-e gusztusod ehhez?

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában