Étkezési etikett, avagy így esznek a világ különböző tájain

Étkezési etikett, avagy így esznek a világ különböző tájain

2020. augusztus 28. 13:45:00

Légy felkészült, utazás előtt mindig nézz utána, mire számíthatsz az országban, ahová mész!

Bármerre jársz, jó, ha tisztában vagy az adott ország illemszabályaival. Az étkezést illetően is próbálj alkalmazkodni, nehogy gorombának tűnj a vendéglátóid szemében. Előfordulhat, hogy nem várják el tőled, de szimpatikusabbá fogsz válni a felkészültségeddel. Jöjjön 10 érdekes szabály, amit ismerned kell!

Indiában mindig a jobb kezeddel egyél, mivel Közép-Ázsiában és Afrika bizonyos részein tisztátalannak tartják a bal kezet. Az is fontos, hogy az ujjaidat ne vedd a szádba evés közben, és az ételt a hüvelykujjaddal irányítsd.

Egyiptomban ne töltsd újra a poharad, hanem várd meg, hogy a melletted ülő felajánlja azt. Ha úgy adódik, viszonozd a szívességet. 

Francia éttermekben ne kérd, hogy a számlát szétválasszák, ott ugyanis illetlenségnek tartják ezt. Inkább dobjátok össze a pénzt az asztaltársaságoddal és fizessetek egyben.

Olaszországban ne kérj cappucinót evés után, mert a benne található tej nehezíti az emésztést. Nem fognak kiakadni, de ha úgy tennél, mint a helyiek, rendelj eszpresszót vagy feketekávét. Ugyanitt ne kérj extra "fűszert" vagy szószt a pizzádra, ha nem teszik ki maguktól az asztalra. 

Kínában ügyelj rá, hogy mindig maradjon némi étel a tányérodon. Ezzel jelzed a vendéglátó számára, hogy bőségesen szedett, többet is, mint ami beléd fér.

Japánban ne adj borravalót, vagy ne lepődj meg, ha visszautasítják. Az ázsiai országban ez a szokás meglehetősen idegen, és egyáltalán nem várják el tőled.

Thaiföldi látogatásod alkalmával felejtsd el a villával evést, mert ott ezt az evőeszközt arra használják, hogy a kanálra helyezzék vele az ennivalót.

Biztosan nem szeretnéd megbántani a portugál séfeket azzal, hogy sót és borsot kérsz, amennyiben azt az asztalra nem helyezték ki. Portugáliában sértő utólag fűszerezni az ételt, mert azt sugallja, hogy a konyhában szorgoskodó csapat valamit nem jól csinált.

Végül egy illemszabály Chiléből: soha ne a kezedet használd evésre, még akkor sem, ha hamburgert vagy sültkrumplit rendeltél. A dél-amerikai országban nagy illetlenségnek számít, és Brazília bizonyos részein sem elfogadott.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában