Miért olyan különlegesek a kék szemű emberek: ez a titkuk

Miért olyan különlegesek a kék szemű emberek: ez a titkuk

2020. szeptember 30. 14:35:00

A kék szemek nemcsak gyönyörűek, de igen ritkák is, és nem ez az egyetlen vonzó tulajdonságuk. Összeszedtük, miért olyan különlegesek.

Valójában mindenkinek egyedi a szemszíne, mindegy, hogy milyen. A barnának is rengeteg különböző árnyalata van, de az, aki kék színű szemekkel született, talán egy leheletnyivel különlegesebb. Elsősorban azért, mert ritkábban fordul elő. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a tekinteten áthatoló érzelmek azok, amik igazán gyönyörűvé teszik a szemünket, de a lenyűgözően kék szemeknek titkaik vannak, amiket most felfedünk. Ezek azok.


Valójában nem kék színűek

A szemben nincsenek kék pigementek. Az emberek többségének szeme barna színű, amit az élőlények szinte minden csoportjában megtalálható, úgynevezett melaninnak köszönhetnek, de a kék színű szemek csak a fényvisszaverődésnek köszönhetően látszanak annak. Pontosan ugyanaz az oka, amiért a tengert, vagy az eget is kéknek látjuk. 

Változtatják a színüket

A kék szemek sosem ugyanolyan árnyalatúak, a fényviszonyoktól függően változtatják a színüket. Ez azért fordulhat elő, mert a kék szem színét a beáramló fények határozzák meg. A választott sminkkel is lehet az árnyalatokkal játszani: fényesebbé, rikítóbbá, de tompábbá is tehetjük a kékséget.

A kék szem rendkívül ritka

Ahogy azt már korábban említettük, a kék szem különlegessége a ritkaságában is rejlik. Az emberek többsége barna szempárral rendelkezik, csak 8-10 százalékuk büszkélkedhet kék tekintettel. Állítólag Európában él a legtöbb kék szemű, főleg Finnországban. 

Rengeteg csecsemő születik kék szemekkel

A csecsemők igen nagy százaléka kék szemekkel születik, mivel akkor az íriszben még nincsen melanin. 6 hónapos kor körül kezd el kialakulni a gyerekek szemének végleges színe, a génjeik határozzák meg, mennyi melanin lesz az íriszben, ettől függ, hogy kék marad a szemük, esetleg zöld vagy barna lesz. 

Ugyanazok lehetnek az őseik

A koppenhágai egyetem egy tudóscsoportja szerint a kék szemű emberek valahol mind rokonok. 6-10 ezer évvel ezelőtt ugyanis minden ember barna szemű volt, a melanin szintjét szabályozó gén mutálódása eredményezte a barna szemek kivilágosodását, ezt a genetikai változást örökölte minden kék szemű ember.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában