Őszi comfort food recept: Édesburgonyás tortilla leves
Őszi comfort food recept: Édesburgonyás tortilla leves
Szereted a füstös, paradicsomos, enyhén csípős ételeket? Készíts levest mexikói feltétekből!
Amikor mexikói ételekre gondolunk, a tortillán kívül eszünkbe jut még néhány elmaradhatatlan alkotóelem, például az avokádó, a jalapeno paprika és a lime. A magyaros konyhához szokott gyomrunk számára ezek nem feltétlenül jelentik a levesbe való kategóriát. Főleg nem egyszerre, ugyanazon fogásban. A következő receptben mégis megmutatkozik, jól összeillenek levesként is, mi pedig már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk.
Hozzávalók (6-8 főre)
Fél vöröshagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma, 1 jalapeno paprika (magok nélkül), 2 nagyobb édesburgonya (megpucolva, felkockázva), 3,5 kg pirított, pürésített paradicsom, 6 csésze zöldség alaplé, 1 evőkanál chilipor, 2 chipotle paprika (opcionális), 12 kisebb tortilla lap; díszítésnek avokádó, lilahagyma, koriander, lime szeletek.
Elkészítés
Először vágd vékony csíkokra a tortilla lapokat és forró olajban süsd ki azokat. Ha elkészültél, itasd fel az olaj javát, majd sózd meg a tortillát (és próbáld megállni, hogy nem falod be az egészet még a leves elkészülte előtt). A tortillán és a díszítésre szánt hozzávalókon kívül a leves minden alkotóelemét öntsd egy fazékba vagy az Instant Pot nevű gyorsfőzőedénybe (utóbbi esetben 3 percig kell csak főzni), és kevergetés mellett főzd készre. Fűszerezés: ízlés szerint sóval és borssal.
Tálaláskor a tortilla felét tedd a levesbe, a másik felét kínáld feltétként. Mehet még a leves tetejére avokádó, lime és természetesen felvágott koriander is! A tortillát egyébként sok más levesben is el tudjuk képzelni, ezért ha kísérletező kedvedben vagy, próbáld ki a recepttől eltérő alapanyagok mellé is!
Forrás: pinchofyum.com