5 tipp Madarász Zsuzsitól, hogyan legyen zöld az esküvőd

5 tipp Madarász Zsuzsitól, hogyan legyen zöld az esküvőd

2020. augusztus 16. 17:30:00

Madarász Zsuzsi green weddingre szakosodott esküvőszervező elárulta nekünk: egy kis odafigyeléssel már hatalmas lépést tehetünk azért, hogy a vendégek mellett a Földnek is kedveskedjünk a menyegzőnkkel - azaz csökkenthetjük az ökológiai lábnyomot, amit hagyunk vele.

Madarász Zsuzsi jogászként végzett az egyetemen, azonban a diplomázás után a reklámok világa felé sodorta az élet. Pár év reklámügynökségi munka után a nagy, céges rendezvények világába csöppent már több, mint 15 éve. Azonban amikor megszületett a második gyermeke, tudatosult benne, hogy nem folytathatja tovább ezt az életmódot: lehetetlen, hogy reggel 8-tól estig az irodában üljön... „Abban viszont biztos voltam, hogy a rendezvényeket folyatni akarom, hiszen a szívem csücske, mondhatni a harmadik gyerekem” – avatott be minket Zsuzsi. Ekkor kérte fel őt egy barátja arra, hogy segítsen neki megszervezni az esküvőjét, ami annyira jól sikerült, hogy érezte: ezzel szeretne foglalkozni. Zsuzsi utólag rájött, hogy már gyermekként is vonzották őt a menyegzők, de azt is tudta, hogy új irányt szeretne képviselni, nem akar „pusztán egy sokadik” esküvőszervező lenni, ki szeretne tűnni valamivel – a legtöbb eseményt szépnek, de sablonosnak tartotta.

(Fotó: Rokolya photo)

A férjével együtt elkezdték vizsgálni a nemzetközi trendeket a neten, mi népszerű külföldön, így akadtak rá a híres esküvőguru, Preston Bailey New York-i iskolájára, ahol első magyar résztvevőként elvégezte a green wedding-kurzust. „Nagyon megtetszett, főleg azért, mert ilyen nálunk nem volt még: akkoriban itt még kevésbé hangsúlyozták a környezettudatosságot vagy a zero waste életmódot.” Zsuzsi már az elején szereti tisztázni, hogy a green wedding nem csak az energiatakarékos izzókról és a szelektív hulladékgyűjtésről szól, hanem egy mélyebb, mindenre kiterjedő szemlélet az esküvőszervezés folyamatában! A képzés után körülbelül egy évébe került, hogy előkészítse a terepet az induláshoz Magyarországon, ugyanis azt jól tudta, lehetetlen mindent adaptálni abból, ami Amerikában működik. (Itt kevésbé megvalósítható például a teljesen vegán esküvői menü, ezért Zsuzsi ebben a kérdésben arra fókuszál, hogy az ételek hozzávalóit ne külföldről, hanem helyi kistermelőktől szerezze be – a környezettudatosság szellemében.) „Felkerestem azokat a helyszíneket és szolgáltatókat, akikről úgy éreztem, partnerek lehetnének – kiépítettem a csapatomat.”

(Fotó: Wondeer wedding)

Ennek már 9 éve és Zsuzsi azt mondja, sosem bánta meg a döntését, bár kezdetben inkább csak külföldön élő párok keresték meg őt, akik olyan országban éltek, ahol már előrébb tartottak a zöld szemléletben, mint ők. „A magyar fiatalok is nyitottak voltak, de nekik jobban kellett fogni a kezüket ezen az úton.” 2016-ig inkább az volt a jellemző a megbízóimra, hogy tetszett nekik, amit csinálok és kíváncsiak voltak rá. Majd 4 éve pozitív fordulat következett be, és már kimondottan az öko-vonal miatt érdeklődnek nála (sokan a hétköznapokban is ezt a szemléletet követik), de Zsuzsi nagyon fontosnak tartja, hogy kiemelje, nem szabad lelkiismeret-furdalást érezni akkor, ha nem száz százalékig zöld az esküvőnk. „Ezt senki sem várja el az embertől, hiszen egy Nagy Napunk van” – bíztat mindenkit, aki eljátszadozott a gondolattal, hogy őt kéri fel a menyegző megszervezésére.

„Körülbelül 10-12 olyan kritikus pont van az esküvők esetében, amivel környezettudatosabbá lehet tenni, ha már 3-5 dolgot megvalósítunk ezekből, büszkék lehetünk magunkra. Nagyon szeretem, amikor a vendégek a helyszínen szembesülnek azzal, hogy green weddingen vannak. Látom, amint felcsillan a szemük, hogy ez az a bizonyos zöld esküvő? Pozitív érzést kötnek hozzá és ettől lesz kerek egész.”


(Fotó: Wondeer wedding)

Zsuzsi adott is pár tippet, hogy mik azok az apró lépések, amiket bárki megtehet azért, hogy bolygó-barátabbá varázsolja a menyegzőjét: „Nem baj, ha vágott virág van az esküvőn, de én a szertartás utáni napon ezeket elviszem egy idősek otthonába – így még egy lehetőséget kapnak arra, hogy boldoggá tegyenek valakit, örömet okozzanak, tehát nem rögtön a kukában landolnak” – mondta. Azt azért hozzátette, hogy a green weddingek esetében minimális vágott virággal díszítenek.

„Mindenki rögtön azt gondolja, hogy ez a verzió sokkal drágább: tény, hogy a vacsora (a minőségibb alapanyagok és az elkészítési módok miatt) költségesebb, de általánosságban nem igaz, hogy többe kerülne megszervezni.”

Zsuzsi a tévhitek eloszlatása mellett azt is fontosnak tartja hangsúlyozni: nem attól lesz egy menyegző zöld, ha mindent magunk csinálunk meg spórolási okokból – főleg, ha rossz minőségű, környezetszennyező alapanyagokból tesszük ezt.

Íme Zsuzsi green wedding checklistje, ha szeretnél minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni az esküvőddel!

1.    „Az első és a legfontosabb lépés az, hogy válasszátok ki a megfelelő helyszínt!” – tanácsolja Zsuzsi. „Kérdezzetek rá, hogy zöld szemlélettel dolgoznak-e, figyelnek-e a komposztálásra és arra, hogy helyi termelőtől vásároljanak. Ha egyházi esküvőt szeretnétek, legyen közel hozzá a kápolna, hogy ne kelljen buszba vagy autóba ülni – mivel a vendégek utaztatása nem csak környezetromboló, hanem fárasztó is nekik.” Gondoljátok végig, van-e kedvenc régiótok vagy helyetek és persze azt is, hogy hol él a meghívottak többsége. „A helyszín az egész esküvő alapja, arra lehet építeni mindent, azzal kell harmóniába hozni a többi részletet.”

(Fotó: Török-Bognár Renáta)

2.    „Kölcsönzés helyett inkább varrasd a menyasszonyi ruhádat és olyan fazont válassz, amit (akár kisebb átalakítással) a későbbiekben is tudsz hordani!”

3.    „A menü összeállításánál a minőségre figyeljetek és ne a mennyiségre, ugyanis hihetetlenül sok étel megy kárba az esküvőkön!” Az is lényeges szempont, hogy szezonális alapanyagokból készítsék el a fogásokat, melyekben inkább a könnyedségre és az egyszerűségre kell törekedni. „A kedvenc példám erre az, hogy éjfélkor általában mindig van vegetáriánus töltött káposzta is. És bár először mindenki nagyot néz, hogy milyen lehet az, de ez az az étel, amit az elmúlt 10 év alatt én még sohasem kóstoltam, mert aztán az összes vendég erre csapott le” – mesélte Zsuzsi.

(Fotó: Rokolya photo)

4.    Bármennyire is zöld esküvőt szeretnétek szervezni, a szeméttermelés teljesen nem redukálható le: a cél a minimális hulladékra való törekvés, amit leginkább a tudatos dekorációval érhettek el. „Mértékkel vásároljatok vágott virágokat (ha lehet, szezonálisat) és ne használjatok lufikat!”

5.    „A green weeding tulajdonképpen egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt takar” – vallja Zsuzsi, éppen ezért nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy ha lehet, a jótékonysági vonalat is építsétek be a Nagy Napotokba. „Már régebben is volt kísérlet arra, hogy a párok azt kérik, amit a vendégek nászajándékra költenének, azt inkább utalják el egy számukra kedves alapítványnak. De ezek (persze nem rosszindulatból) gyakran elfelejtődnek.

(Fotó: Rácz Molnár Milán)

Ha azt szeretnétek, hogy adakozzanak, vegyétek le a vállukról ezt a terhet. Kérjétek meg őket, hogy hozzák el az ide szánt összeget, ti pedig tegyetek ki pár tálat olyan alapítványok nevével, akik szimpatikusak nektek és oda be lehet helyezni a borítékokat, majd később utaljátok át magatok a felajánlásokat!” – javasolja a green wedding szakember, aki sokszor közvetlenül is támogatja ezeket a szervezeteket. Együttműködik azokkal, akik fogyatékkal élőkkel foglalkoznak és feladatot ad nekik (például ők sütik a köszönőajándéknak szánt mézeskalácsokat), hogy azt érezhessék, ők is az esküvő részesei. „Így nemcsak a bankszámlán látják a támogatást, hanem be is vonjuk őket az esküvő körüli teendőkbe picit.”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában