Ezért vonzóbb az arcunk bal oldala, mint a jobb

Ezért vonzóbb az arcunk bal oldala, mint a jobb

2020. október 30. 23:12:00

Önmagunk fotózása ma már nem olyan különös, az elkészült felvételeket pedig több száz ember láthatja, amennyiben megosztjuk a közösségi oldalakon. Ezért nem mindegy, arcunk melyik oldalát fotózzuk. Kiderült, hogy a bal a népszerűbb, és ez nem véletlen!

Manapság az önarcképek vagy más néven a szelfik készítése szinte mindennapos, és míg korábban kevesen tudták, hogy melyik számukra az előnyősebb póz vagy oldal, mára már csaknem mindenki tudja, hogyan készítse úgy a képet, hogy az a legjobb eredményt mutassa. Annukka Lindell, a melelbourne-i La Trobe Egyetem pszichológiai professzorát is érdekelte az a kérdés, miért látjuk az arcunk egyik oldalát vonzóbbnak, mint a másikat, ezért kezdte elemezni az Instagramon fellelhető képeket. A közösségi oldal kifejezetten aktív használói hetente öt órát töltenek el képek készítésével, ezek vizsgálatából kiderült, hogy az emberek többsége a bal profilját kedveli jobban, arról készít inkább felvételeket, és arra is fény derült, hogy ez miért van így.

A tükörkép becsapós

Amikor a tükör előtt tollászkodunk, vagy tükörszelfit készítünk, mindig a bal oldalunk kerül előtérbe. Ugyan ez nem feltétlenül tudatos, hiszen a tükör megfordítja az oldalakat, így nem biztos, hogy realizálódik bennünk, hogy pontosan melyik felét fotóztuk az arcunknak, de mivel tudattalanul is ezt a részét látjuk többször, ezt is szeretnénk a fotókon látni. 

A művészek is a bal profilt ábrázolják 

Úgy tűnik, hogy már régóta a bal oldal került előtérbe anélkül, hogy ezt észrevettük volna. A művészek is inkább olyan képeket festettek, ahol az alany bal oldalát mutatták meg - a kutató szerint ez azt tükrözi, hogy az emberek már korábban is, akár öntudatlanul azt szerették volna, ha a vonzóbb, bal oldalukat örökítenék meg az utókornak. 

A bal oldalunk több érzelmet mutat

Kutatások szerint az arcunk bal oldala sokkal kifejezőbb, sokkal többet mutat meg az érzelmeinkből, mint a jobb. Valószínűleg ez azzal magyarázható, hogy az agyunk melyik fele, és hogyan dolgozza fel az általunk átélteket. Az agyunk jobb oldala az, amely dominánsabb, ha érzelmekről van szó, és mint tudjuk, ez a testünk bal oldalán mutatkozik meg. Az emberek pedig intuitív módon a bal oldalukat mutatják, ha szeretnék feltárni az érzéseiket, a jobb oldalukat pedig akkor, ha el akarják azokat rejteni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában