Ezeket a könyveket ajánljuk őszre

Ezeket a könyveket ajánljuk őszre

2020. szeptember 09. 23:40:00

Romantikus regénytől a skandináv krimiig: őszi könyvajánlónkat olvashatjátok.

Már nem a strandon, hanem az otthonunk melegében lapoztuk végig ezeket a könyveket, melyek között romantikus történettől skandináv krimiig mindent megtalálsz.

Jacky Durand: Apám receptjei

Julien édesapja, az életét fáradhatatlan végigdolgozó Monsieur Henri kómában fekszik. Bármennyire is legyenek receptjei örökéletűek, ő nem az. Ahogy fia elbúcsúzik édesapjától, végigpörgeti magában gyermekkori, majd fiatal felnőttkori emlékeit, azt a sok-sok emlékmorzsát, amik azzá az emberré tették őt, amilyen lett, és amikből nem hiányozhatnak az ételek sem, melyek apja kezei közül kerültek nemcsak fia, hanem étterme, a Virágos Állomás vendégei elé. Az Apám receptjei akár lehetne egy tucatkönyv is, „receptes regényekből” bőven lehet válogatni, Durand könyve azonban attól zseniális, hogy szokatlan módon egy apa-fia páros történetét írja le, férfi oldalról közelít ahhoz a témához, amit a legtöbben nőkhöz társítanak. Egy felesleges cirádáktól mentes, megható könyv, aminek olvasása közben valószínűleg nehéz lesz nem megéhezni.


Stefan Ahnhem: A kockavető

A skandináv krimik kedvelőinek valószínűleg már ismerősen cseng Stafan Ahnhem neve, akinek A kockavető a negyedik könyve, melynek főszereplője ezúttal is Fabian Risk. Bár a nyomasztó hangulatú skandináv krimiben egyszerre több bűnügyi rejtélyt is ki kell bogoznia a rendőrcsapatnak, a fő sztori egy hihetetlenül kegyetlen sorozatgyilkosról szól. Először egy szír kisfiú esik áldozatául, akit egy mosógépben találnak meg holtan, amikor a mosóprogram még le sem járt. A nyomok először egy szélsőjobboldali nézeteket valló politikai párthoz vezetnek, ám a megoldás nem ennyire egyszerű. Ahnhem nemcsak azzal éri el a feszültséget a könyvében, hogy egyszerre több cselekményszálat is a kezében tart, hanem azzal is, hogy fontos társadalmi kérdéseket pedzeget, miközben szereplői legsötétebb gondolatai is megnyílnak az olvasó előtt.


Kordos Szabolcs: Airport Hungary

Kordos Szabolcs nagysikerű Hungary-sorozatában oda viszi az olvasókat, ahová egyszerű hétköznapi emberként nem juthatna. Az író a taxisok világának, a luxusszállodák működésének és a vendéglátósok vicces és meghökkentő történeteinek bemutatása után most a levegőbe kalauzolja olvasóit. Az Airport Hungary-ben több stewardess, pilóta és reptéri dolgozó szólal meg, hogy elmeséljék legizgalmasabb történeteiket: a részeg utasoktól kezdve a figyelmetlen pilótákig, akik véletlenül több száz birkát altattak örök álomba, mire megérkeztek úticéljukig. A kötet újrakiadásában Kordos interjúalanyait a koronavírus okozta példátlan helyzetről is kérdezte, mely kétségtelenül aggodalomra ad okot. Egészében nézve mégis egy vidám és szórakoztató könyvről van szó, aminek elolvasása után biztosan másképp nézünk majd a légiutas-nkísérőkre, és sokkal lelkesebben fogunk tapsolni a pilótának landolás után.


Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Már csak néhány nap választja el Tasio Ortiz de Záratét, hogy húsz év börtönbüntetés után szabadlábra kerüljön. A népszerű régészt több gyilkosság miatt zárták rács mögé, ráadásul pont a jogász ikertestvére közreműködésével. Mielőtt azonban Tasio kiszabadulna, a húsz évvel ezelőtti gyilkosságokat idéző gyilkosság történik: egy fiatal párt találnak az egyik templomban, meztelenül, egymás felé fordulva. Haláluk oka egészen vérfagyasztó: valaki méheket tett a szájukba, amik halálra csipdesték őket. Ugorjunk vissza az időben egészen a ’70-es évekig. Ugyanabban a baszk kisvárosban, Vitóriában járunk, ahol a helyi orvos megpróbál segíteni egy gyenge asszonyon, akit a férje brutálisan megver, ha ahhoz támad kedve. A nő kezdetben még az orvosra sem mer nézni, aztán egészen közel kerülnek egymáshoz. Annyira, hogy ezzel saját magukra hoznak bajt. A két szálon futó eseményből nemcsak egy krimi bontakozik ki, hanem egy családi dráma és egy romantikus történet is, éppen ezért A fehér város csöndje legalább annyira ajánlott a krimik kedvelőinek, mint a romantikus regények szerelmeseinek. A könyvből a Netflix filmet készített, ami nyomába sem ér a könyv izgalmainak.

Edward Carey: Kicsi - Madame Tussaud életének rémisztő és csodálatos regénye

Ha Londonban, Berlinben vagy Párizsban járunk turistaként, a listánkra írt látványosságok között valószínűleg ott szerepel Madame Tussaud viaszmúzeuma. De vajon ki volt a 18. században egy kicsiny francia falucskából származó Tussaud? Hogyan lett  az árván maradt lányból viaszbábfaragó, aki élete felénél hajóra szállt, hogy Londonba utazzon, ahol megalapozta a hírnevét? Edward Carey illusztrált könyvében a nő kalandos történetét egy kis fikcióval átszínezve ismerhetjük meg. A Kicsi lapjain nemcsak egy rendhagyó életút, hanem a francia történelem egyik legizgalmasabb fejezete, a francia forradalom is megelevenedik, ráadásul egy olyan nézőpontból, ami a történelemkönyvekből biztosan kimaradt. A Kicsi egy meseszerű, fordulatokban gazdag történet, ami a romantikus lelkű, és a történelmi témákra fogékony olvasókat is könnyedén leveszi a lábáról. 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában