Színterápia, jóga, meditáció: Melyik a neked való?

Színterápia, jóga, meditáció: Melyik a neked való?

2020. június 25. 22:54:45

Gondolkodsz azon, hogy kipróbáld a színterápiát, de nem tudod, mire számíts? Meggyőződésed, hogy a jóga és a meditáció között nincs semmi különbség? Olvass tovább!

Az egészségügyi gondok hátterében gyakran lelki traumák és érzelmi-idegi okok húzódnak meg. Jó hír, hogy a stressz leküzdése és a szorongás kezelése sokszor külső segítség nélkül is orvosolható, pár próbát legalábbis megér. A kezelésre számtalan alternatív megoldás létezik, köztük most a színterápia, a jóga és a meditáció világába pillantunk be.

Mi a színterápia?

A színterápia egy alternatív módszer, mely a minket körülvevő színeket és azok frekvenciáját alkalmazza a fizikai és érzelmi problémák megszüntetésére. A színek erejét használja arra, hogy meggyógyítson és energizáljon, ugyanakkor nyugtatólag is hat. Alaptézise: a színeknek jelentősége van, különböző helyzetekben hatással lehetnek a reakcióinkra. Hogy csak egy példát említsünk: a zöld reményt, erőt és nyugalmat sugároz, bölcsebbé tesz, előremozdítja a változást, segít elindulni az önállóság útján.

Kétféle módja van annak, hogy a színek gyógyító erejét magadba szívhasd. Az egyiket a szemednek, jobban mondva a látás csodájának köszönheted, hiszen elég annyit tenni, hogy hosszasan nézel egy adott színt. A másik, amivel valószínűleg találkozni fogsz a színterápiával foglalkozó helyeken, egy külön erre a célra tervezett berendezés. Léteznek egyszerűbb alapelven működő és high-tech változatok, közös bennük, hogy a bőrön át fejtik ki hatásukat.

Neked való?

Az ősi Egyiptomból származó színterápia célja, hogy helyreállítsa a fiziológiai és lélektani egyensúlyodat. Ha depressziós és kedvtelen vagy, erőt ad, ha stresszesnek érzed magad, megnyugtat. Van, akinek beválik, de nem mindenkinél működik. Válaszold meg magadnak a következő kérdést: úgy érzed, hatással vannak rád a színek, vagy azt gondolod, számodra más terápia érhet el sikert? Mielőtt kipróbálod, azt is tudnod kell, hogy megfelelő kutatási háttéranyag hiányában a nyugati orvoslás nem ismeri el a színterápia hatékonyságát. 

Mi a különbség a jóga és a meditáció között?

Lehet, hogy számodra egyértelmű a különbség, de nincs ezzel mindenki így. A theyogainstitute.org cikke szerint azok, akik még csak ismerkednek a jógával és nincs nagy tapasztalatuk a meditációval, hajlamosak azt feltételezni, hogy a két dolog egy és ugyanaz. Igaz, hogy a kettő között van némi kapcsolat (a meditáció a jógázás folyamatának része), fontos tisztázni, melyik, mit jelent.

A jóga életstílus, a test és a lélek "edzője". Célja, hogy segítségével ügyesebben vedd a mindennapok akadályait. Afféle holisztikus módszere annak, hogy egészséges életet éljen, aki gyakorolja. Javítja a tartást, immunerősítő, kiegyensúlyozottabbá tesz, stresszcsökkentő és még a súlyvesztésben is számíthatsz rá. Ebben a légzésgyakorlatokon kívül a mozdulatoknak is szerepe van. A meditáció ezzel szemben pusztán szellemi gyakorlat, nem igényel testmozgást. Leülsz, és megpróbálod az energiáidat egy adott dologra, hangra, vagy a légzésedre koncentrálni. Megnyugtat, lecsendesít, megtanít uralni az elmét - ezáltal megtalálni (és megtartani) a lelki békét. Profi segítséggel természetesen könnyebben fog menni, mint egyedül, de utóbbi sem lehetetlen. 

Ugyan ez a leírás csak érintőlegesen nyújt betekintést a fenti témákba, valószínűleg már érted a különbséget. Sőt, talán azt is érzed, melyik áll hozzád a legközelebb. Légy nyitott, hiszen nincs veszíteni valód!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában