Így jelez a szervezeted, ha túl sok cukrot vittél be

Így jelez a szervezeted, ha túl sok cukrot vittél be

2020. október 29. 19:37:27

Az édességek olykor a napunk fénypontját jelenthetik, de sajnos mint minden jóból, ebből is megárt a sok. A szervezetünk pedig jelzi, ha túlzásba estünk: vedd észre!

A cukor édes íze mindent kicsit finomabbá tesz, nem véletlen, hogy szinte az összes feldolgozott termékben található belőle legalább egy kicsi. Kevesen vannak, akik ellen tudnak állni egy-egy finom falat csábításának, még akkor sem, ha tudják, hogy nem feltétlenül egészséges. Persze mint minden esetben, itt is igaz az, hogy nem mindegy, mekkora mennyiséget is viszünk be a szervezetünkbe, de nagyon nehéz nyomonkövetni, ha nem bújjuk folyton a termékek összetételét. Mivel nehéz kikerülni, szinte észrevétlenül a rabjává válhatunk, és bizony számos egészségügyi gondot okozhat a túlzásba vitt fogyasztása. Nézzük, milyen jeleket küld a testünk, ha már cukorból neki több a soknál. 

Az energiaszint ingadozása

A glükóz felelős a szervezet energiaellátásáért, ezért nagyon fontos, hogy a vércukorszintet megfelelő egyensúlyban tartsuk. Ha túl sok cukrot viszünk be, az azt eredményezi, hogy hirtelen megemelkedik a testünk energiaszintje, majd gyorsan le is csökken, ráadásul a cukor üres kalóriának számít, vagyis túl sok tápanyag nem kerül vele a szervezetünkbe. Ezért érdemes inkább olyan ételeket választani, amelyek "valódi" energiát adnak a testünknek.

Folytonos vágyakozás

Arról folytonos vita folyik, hogy a cukor mennyire addiktív, de az édesszájúak tudják, hogy nagyon hamar rá lehet kapni az ízére... Ezeket a finomságokat az agy jutalomnak, csemegének tekinti, és minél többet fogyasztunk belőle, annál inkább vágyunk rá, szinte kielégíthetetlen az édességek iránti éhségünk. Ez egy ördögi kör, amire nagyon tudatosan oda kell figyelnünk, mert hiába érzünk határtalan örömöt a több és több édesség fogyasztásától, a szervezetre gyakorolt hatásától nem leszünk boldogok. Próbáljunk más, egészségesebb örömforrás után nézni, ilyen például a mozgás.

Sajgó ízületek

Sokan álmukban sem gondolnák, hogy a cukor fogyasztása nemcsak elhízást okozhat, vagy szív- és érrendszeri problémákat, de az ízületekre is hatással van. A túl sok finomított cukor bevitele azonban azt eredményezheti, hogy citokinek szabadulnak fel, amelyek a gyulladások közvetítői a szervezetben. Ezért érdemes minden cukrozott dolgot visszafogni, ha fájdalmat tapasztalunk, akkor pedig főleg, ha eleve érzékenyebbek az ízületeink. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában