3 tiltólistás ital forró nyári napokon

3 tiltólistás ital forró nyári napokon

2020. június 30. 22:30:10

Meleged van, másra sem vágysz, mint egy hűsítő italra. Azt gondolod: bármi jöhet, csak hideg legyen? Gondold újra!

A változékony időjárás után úgy tűnik, végre tényleg beköszöntött a nyár és vele együtt a forróság. A prevention.com cikket szentelt az elkerülendő nyári italok témájának, amelyek közül több dehidratáltságot okoz. A következő folyadékokat ebben az évszakban jobb, ha elkerülöd! 

#1 Szénsavas üdítőitalok (minden változatban, beleértve a cukormentes verziót is)

Arról már biztosan hallottál, hogy a szénsavas üdítőitaloknak számos egészségre káros hatásuk van. Nem tesznek jót a fogaknak, veseproblémákat okozhatnak, emelik a cukorbetegség kockázatát és dehidratálttá tesznek. Az American Physiological Society patkányokon végzett kísérletekkel támasztja alá mindezt, amelyben összehasonlították a víz, a steviával ízesített víz, illetve a szénsavas üdítő fogyasztásának hatásait. Mit igyál akkor, ha valami édesre vágysz? Adj friss gyümölcsöket az ásványvízhez!

#2 Alkohol

Egy korsó hideg sör ránézésre talán szomjoltónak hathat,de  el kell keserítsünk, ugyanis szerepel a tiltólistán. Vízhajtó hatása van, ezért jobb, ha legalább a nyári hónapokban lemondasz róla. Ha ritkán mégis legurítanál egy-egy pohárral, minden korty után igyál egy kevés vizet. Így elkerülheted a dehidratáltságot és egyúttal a másnaposság ellen is tehetsz - ezt tanácsolja Heather Mangieri, az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szakértője. 

#3 Kávé és tea

Te hány csésze kávét vagy teát iszol egy átlagos napon? A szakértők szerint a koffeindús italok dehidratálnak, de csak abban az esetben, ha az illető nincs hozzászokva a fogyasztásukhoz. Tehát, ha 2-3 csésze kávé a napi adagod, nyáron sem kell csökkentened a megszokott mennyiséget. Akkor azonban, ha ritkán iszol, a szervezeted a kinti forróság ellenére sem fog örülni például egy pohár jeges kávénak. Sokan mondhatják magukról, hogy a napi folyadékbevitelük nagy részét magas koffeintartalmú italok képezik; Heather Mangieri nekik azt tanácsolja, legalább fogyasszanak mellé vizet is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában