Fagyasztott, üvegházas, szezonális? Ezt vedd!

Fagyasztott, üvegházas, szezonális? Ezt vedd!

2020. július 25. 09:00:00

Legalább négy okot tudunk, amiért nyáron is több helyben termelt, szezonális gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanod!

#1 Egészségesebb

Megéri hetente egyszer ellátogatni a helyi piacra, mert a fagyasztott zöldség (például a brokkoli) és gyümölcs, illetve azok külföldről érkező, túl korán leszedett társai kevésbé zamatosak, és az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk sem érhet fel a frissekével. A napokon át tartó tárolás és szállítás során sajnos veszítenek a tápértékükből, ezért a szupermarketben is figyelj rá, hogy a megvásárolt szezonális termék minél közelebbről érkezzen, lehetőleg magyar termelőtől.


#2 Finomabb

A nyáron termő zöldségek és gyümölcsök íze sokkal teltebb, ha éretten aratták le, nem pedig idő előtt, hogy aztán napokig tárolják és utaztassák. A tápanyagtartalmuk már a leszedés után csökkenni kezd, ezért nem mindegy, mennyi idővel később kerülnek hozzád. Elvégre a zöldség- és gyümölcsfogyasztás egyik fő célja, hogy értékes ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz jussunk általa.


#3 Olcsóbb

Pénzt spórolsz, ha helyi termelőktől vásárolsz. Bár a friss, organikus és biotermékeket esetenként borsos áron kínálják, abban az évszakban biztos, hogy olcsóbban juthatsz hozzájuk, amikor éppen szezonjuk van. Ennek az az oka, hogy a szabadföldi termelés kevésbé költséges, mint az üvegházas; nincs szükség a termelés körülményeinek mesterséges megteremtésére.


#4 Környezettudatos

Ha a helyi árusok portékáit választod, támogatod a magyar termelők alázatos munkáját, de van még egy elhanyagolhatatlan előny: csökkenthető a karbonlábnyom! A közelben termelt kukorica szállítása kevesebb energiát emészt fel, mint az ország másik feléről vagy külföldről érkező termékeké. Ugye te is több szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogsz felírni a bevásárlólistádra?

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában