A kézfertőtlenítő használatának veszélyei

A kézfertőtlenítő használatának veszélyei

2020. augusztus 10. 18:30:00

A WHO gyakori kézmosást javasol, arra azonban nem mindig van lehetőség. A kézfertőtlenítő folyadékok jó alternatívának tűnhetnek, de használatuknak több hátránya van, mint azt eddig gondolhattad.

A folyékony kézfertőtlenítő (amelynek létezik alkohol-, illetve triklozán-alapú változata), nagyban hozzájárul a világjárvány megfékezésére tett erőfeszítéseinkhez, ám sajnos kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Ha nagyon gyakran alkalmazod, jó, ha tudod, milyen veszélyei vannak a használatnak; elsősorban nem a kézszárazságra gondolunk. Légy mértékletes! 


#1 Antibiotikum-ellenállás

A baktériumok ellen felvértezheted magad antibiotikumokkal, ám az is előfordulhat, hogy szervezeted az antibiotikumokkal szemben húz fel védőfalat. A fentebb említett triklozán, ami egyes termékekben jelen van, ellenállóvá teszi a rossz baktériumokat, így az antibiotikumok lényegében tehetetlenek lesznek. Egy 2011-ben készült kutatás bizonyítja például, hogy a norovírus-fertőzést hatszor nagyobb eséllyel kapták el azok az egészségügyi dolgozók, akik szappan helyett kézfertőtlenítővel mostak kezet. Véletlen lenne?

#2 Alkoholmérgezés

Attól, hogy nem tartalmaz triklozánt, még egyáltalán nem biztonságos a kézfertőtlenítő gyakori alkalmazása. A 60 és 95% közötti alkoholtartalmú (etanol és izopropil alkohol) fertőtlenítőkből néhány borsónyi mennyiség felér 1-2 kupica tömény alkoholos itallal, de itt a csavar: nem a kezedre kenve! 2012-ben több tinédzser alkoholmérgezéssel került kórházba, miután beleivott a kézfertőtlenítőbe. Sajnos arra is akad példa, hogy kisgyerekek kóstolnak bele, ezért mindig figyelj oda arra, hogy ne legyen a szemük előtt!

#3 Hormonproblémák

Szintén a triklozán számlájára írhatóak bizonyos hormonproblémák. A vegyület ugyanis az állatokon végzett kutatások szerint képes megváltoztatni a hormonok viselkedését, ami nem kis aggodalomra ad okot. A jövőben további, emberek részvételével zajló kutatásokra lehet számítani a témában, hogy jobban utánajárjanak a lehetséges veszélyeknek. 

#4 Gyengébb immunrendszer

Ismét a rosszfiú szerepében tetszeleg a triklozán, amelyet sok más mellett az immunrendszer legyengítéséért is felelőssé tesznek. A triklozánnal való gyakori érintkezés miatt fogékonyabbá válhatsz az allergiára és érzékenyebbé a műanyagokban fellelhető Biszfenol-A (BpA) nevű anyagra.

#5 Veszélyes adalékanyagok

Illatosított kézfertőtlenítőt használsz? Szinte biztos, hogy a folyadék tele van káros adalékanyagokkal. A gyártókat nem kötelezik arra, hogy az illat minden komponensét listázzák, pedig azok akár több tucatnyi összetevőből készülhetnek. A szintetikus illatanyagok ftalátokat tartalmaznak, amelyek zavart okozhatnak az endokrin-rendszerben. A számos kozmetikumban is megtalálható parabéneket szintén jobb elkerülni.

Forrás: www.thestreet.com

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában