Magas koleszterinszint csökkentése gyógynövényekkel
Magas koleszterinszint csökkentése gyógynövényekkel
A nem megfelelő táplálkozás mellett betegség okozta zsíranyagcsere-zavar vagy akár veleszületett rendellenesség is vezethet magas koleszterinszint kialakulásához.
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik okozója a koleszterin LDL változata (alacsony sűrűségű lipoprotein), melynek átlagos ajánlott értéke a vérben kevesebb, mint 5,0 mmol/ liter. Sajnos, ha az érték 6,4 fölé emelkedik, nagy eséllyel nem ússzuk meg a magas koleszterinszinthez köthető egészségügyi problémák nélkül. Szerencsére a gyógynövényeknek hála saját kezünkbe vehetjük az irányítást!
Gyógyszerek és étrendkiegészítők helyett választhatunk természetes megoldást, például az intenzív illata miatt kevésbé kedvelt, ám íze és gyógyító hatása folytán annál inkább népszerű fokhagymát! Az amarilliszfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény a koleszterincsökkentés egyik legjobb eszköze, emellett természetes afrodiziákum, jót tesz az immunrendszernek, ezenkívül baktérium- és vírusölő hatása is van. A szakemberek szerint akkor a leghatékonyabb, ha főzés előtt körülbelül 10 percig összezúzva állni hagyjuk!
Erőteljes lúgosító valamint immunerősítő hatása miatt a világ számos országában, így például Kínában, Törökországban és Indiában, hagyományos gyógynövényként tekintenek a lucernára. Az ősi kínaiak állítólag azt vallották, ami jót tesz az állataiknak, az az ő javukat is szolgálja. A lucernával kapcsolatban is igaz a mondás, hiszen a sokoldalúan felhasználható növény az artériák és a máj tisztítója, és nem mellesleg megszabadít a káros koleszterin lerakódásoktól. Készíts salátát a növény csírájából!
A gyulladásos problémákra és idegrendszeri rendellenességekre egyaránt bevethető, agyserkentő, memóriajavító fekete ginseng mellékhatás nélkül idézi elő az erek tágulását. A természetes koleszterincsökkentők közé tartozó, Koreai-félszigetről származó gyógynövény nem magától lesz fekete. Elkészítéséhez a friss növényt kilencszer gőzölik át, méghozzá azért, mert kutatások bizonyítják, hogy a hosszabb ideig tartó hőkezelés hatására az antioxidánsok aktivitása nő. Ajánljuk a belőle készült tea fogyasztását!
És ha már koleszterincsökkentő csodaszerekről beszélünk, a zöld teát hiba volna kihagyni a felsorolásból. A fiatalító, legjobb antioxidánsként emlegetett, immunerősítő és rákellenes hatású növény felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal méregteleníti a szervezetet. Ha mindez nem lenne elég, felveszi a harcot a magas vérnyomással, enyhíti a fejfájást, fokozza az agyműködést és segít beállítani a jó és rossz koleszterinek arányát. Így nyújt védelmet a szív- és érrendszeri betegségek ellen.