Mivel helyettesíthető a búzaliszt? - Ilyen az élet a glutén nélkül.

Mivel helyettesíthető a búzaliszt? - Ilyen az élet a glutén nélkül.

2020. május 10. 14:30:43

Manapság egyre többen érzékenyek a gluténra, ezért egyre többen kénytelenek lemondani a fehér lisztről. Viszont sokan nem tudják, hogy ezen kívül milyen sok lehetőségük is van valójában. Ebben szeretnénk segíteni egy kicsit nekik.

Sokan mikor szembesülnek azzal, hogy glutén érzékenyek lettek, kétségbeesnek, hogy mi lesz velük ez után, hogyan fognak majd olyan finomakat enni, mint korábban. Őket szeretném most megnyugtatni, hogy glutén mentes alapanyagokból is lehet legalább olyan finom süteményeket készíteni mint hagyományos hozzávalókkal.

Fontos tudni, hogy ha alapvetően nem érzékeny az ember a gluténra, nem célszerű a receptekből az ezt tartalmazó összetevőket kihagyni, hisz a glutén határozza meg a kenyerek, péksütemények belső szerkezetét és textúráját, valamint a nyers tészta gyúrhatóságát. Az alternatív alapanyagokkal is megvalósítható mindez, de jóval nagyobb odafigyelést igényel.


Mandulaliszt

Miért jó?
Magas E-vitamin-tartalma miatt ajánlott, mely révén hozzájárul egyes sejtek sejthártyájának védelméhez és az öregedésgátláshoz is. Emellett kalcium-, magnézium-, vas-, foszfor-, mangán-, szelén- és cinktartalma miatt is érdemes fogyasztanod.

Mihez használd?
Íze miatt elsősorban édességeket és süteményeket készíts belőle, a macaroon receptjéhez ez a legfontosabb hozzávaló. Esetleg még sűrítéshez is használhatod. Kiválóan keverhető más maglisztekkel.

Tápérték (100 gramm termékben):
583 kalória, 47,51 gramm fehérje, 16,8 gramm zsír

Kókuszliszt

Miért jó? 
Alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló alternatíva a fehérliszt helyett a fogyókúrázók számára. Magas élelmirost-tartalma pozitív hatással van az emésztőrendszerre. Magas a B-vitamin-, a magnézium-, a vas-, a kálium-, a foszfor- és a cinktartalma. A kókuszliszt finom aromájának köszönhetően kellemes ízt kölcsönöz az ételeinknek, turmixainknak egyaránt.

Mihez használd? 
A mandulaliszthez hasonlóan édességekhez kiváló, de pizzát is bátran készíthetsz belőle. Ha több tojást adsz hozzá, mint a hagyományos változathoz, egy kevésbé morzsálódó tésztát kapsz, így nem okoz majd bosszúságot a formálása.

Tápérték (100 gramm termékben):
223 kalória, 19 gramm fehérje, 10 gramm zsír

Szőlőmagliszt

Miért jó?
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárulhat szív-és érrendszered, valamint idegrendszered egészségének megőrzéséhez.

Mihez használd? 
Leginkább más lisztekkel keverve kenyerekhez, péksütemények és süteményekhez. De semleges íze miatt müzlikhez, joghurtokhoz vagy turmixokhoz is keverheted.

Tápérték (100 gramm termékben):
273 kalória, 10,4 gramm fehérje, 4,32 gramm zsír


Gesztenyeliszt

Miért jó? 
B-vitaminokat, káliumot, foszfort és folsavat is tartalmaz.

Mihez használd? 
Elég erőteljes íze van, de aki kedveli, kiváló süteményeket, édességeket készíthet belőle. A sós ételeket is érdemes kipróbálnod úgy, hogy mandulalisztet használsz hozzájuk: csinálj belőle például gnocchit vagy nokedlit, sőt még panírozhatsz is vele.

Tápérték (100 gramm termékben):
344 kalória, 6,29 gramm fehérje, 3,66 gramm zsír



Dióliszt

Miért jó?
Magas cink-, jód-, kálium-, foszfor– és kéntartalma miatt.

Mihez használd?
Palacsintatésztákhoz, joghurtokhoz, müzlikhez, de kenyeret is süthetsz belőle. Íze kiválóan harmonizál a mézes édességekkel.

Tápérték (100 gramm termékben):
371 kalória, 34,3 gramm fehérje, 12 gramm zsír


Kendermagliszt

Miért jó?
Magas fehérjetartalma, illetve E- és B-vitamin-tartalma miatt.

Mihez használd?
Mivel az íze viszonylag semleges, így szinte bármihez felhasználhatod: turmixokhoz, müzlikhez, vagy más lisztekkel keverve édességekhez, kenyérhez, zsemléhez, esetleg pizzatésztához.

Tápérték (100 gramm termékben):
302 kalória, 32 gramm fehérje, 11,3 gramm zsír


Mákliszt

Miért jó?
Foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és aminosavakban is gazdag.

Mihez használd?
Csakis süteményekhez.

Tápérték (100 gramm termékben):
313 kalória, 31 gramm fehérje, 12 gramm zsír


Lenmagliszt

Miért jó?
Mert elképesztően egészséges. Káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban és vitaminokban ( A, E, B) is gazdag.

Mihez használd?
Kenyerekhez, zsemlékhez és pogácsákhoz.

Tápérték (100 gramm termékben):
249 kalória, 34,7 gramm fehérje,  8,3 gramm zsír


Tökmagliszt

Miért jó?
Magas E-vitamin-tartalma miatt.

Mihez használd?
Sós ételekhez, például pizzához vagy kenyérhez.

Tápérték (100 gramm termékben):
381 kalória, 55 gramm fehérje, 12,3 gramm zsír


Szezámmagliszt

Miért jó?
Magas kalciumtartalma miatt azoknak is jó, akik tejet sem fogyasztanak, így ezzel az összetevővel tudják pótolni a hiányzó kalciummennyiséget.

Mihez használd?
Panírozáshoz, kenyér- és pizzasütéshez, mivel főként a sós ételekkel harmonizál.

Tápérték (100 gramm termékben):
262 kalória, 31 gramm fehérje, 12 gramm zsír


Napraforgóbélliszt

Miért jó?
Kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, cinkben, rézben, mangánban, szelénben és káliumban is gazdag.

Mihez használd?
Sajnos mivel elég meghatározó íze van, csak más lisztekkel keverve tudod használni úgy, hogy kellemes legyen a végeredmény.

Tápérték (100 gramm termékben):
302 kalória, 55 gramm fehérje, 12,3 gramm zsír

Reméljük, hogy írásunk hasznos lesz számodra és egy kicsit átfogóbb képet kaptál arról, hogy miért is nem kell elszomorodni attól, ha valaki glutén érzékeny lesz. 

Forrás: woohoo.hu


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában