Aludd magad szépre: így érheted el, hogy tényleg kipihenten ébredj

Aludd magad szépre: így érheted el, hogy tényleg kipihenten ébredj

2020. augusztus 20. 07:40:00

A pihentető alvás csodákra képes, ha viszont hosszú ideje nincs benne részünk, az az egész szervezetünkre negatívan hat. Próbáld ki ezeket a trükköket, ha te is alvászavarral küzdesz!

Az alvásprobléma nagyon sok embert érint, kevesen tudnak megszakítás nélkül pihenni, vagy éppen sokáig forgolódnak, mire álom jön a szemükre. Ez pedig az egész napjukra hatással van, nem beszélve a szervezetükről. Ha sokáig nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat, annak nagyon komoly negatív következményei lehetnek. Rövidtávon rossz közérzetet és ingerlékenységet, hosszabb távon viszont csökkent koncentrációképességet, depressziót és magas vérnyomást is okozhat az álmatlanság. Komoly probléma esetén mindenképpen fontos szakemberrel felvenni a kapcsolatot, de néhány életmódbeli változtatással mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kisimultan ébredjünk. Próbáld ki ezeket a trükköket!

Lefekvés előtt kerüljük a túlzottan sós ételeket

Általában lefekvés előtt már nem ajánlatos étkezni, de a túlzottan sós ételeket és legfőképp a nassolnivalókat mindenképpen kerülni kell. Ezek ugyanis gyomorfájdalmakat okozhatnak, ráadásul nehezebbé teszik az elalvást, ahogy természetesen a korgó gyomor is, ezért ebben az esetben fehérjékben gazdag ételt válasszunk. Az alkoholt és a koffeint tartalmazó italokat, ételeket azonban szintén messziről kerüljük el.

Iktassuk ki a zavaró tényezőket

A televízió, a zene, vagy éppen a mobiltelefonok lefoglalják az agyat, ezért nehezítik az elalvást. A villódzó fények, az értesítések hangja pedig felébreszthet, így nagyon fontos kiiktatni ezeket a zavaró tényezőket lefekvés előtt még akkor is, ha eddig valamilyen film vagy sorozat nézése közben aludtunk el. A nyugodt környezet megteremtése ugyanis alapvető fontosságú.

Alakítsunk ki rutint

A szervezetünket felnőttként is taníthatjuk, a rutin kialakítása és a következetesség pedig sokat javíthat az alvás minőségén. Igyekezzünk minden nap azonos időpontban lefeküdni és felkelni, a testünk pedig egy idő után hozzászokik a rendszerhez, és meg is hálálja majd, hogy elegendő pihenést kap.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában