Ezért tölts el minél több időt a természetben: ez történik ilyenkor a szervezeteddel

Ezért tölts el minél több időt a természetben: ez történik ilyenkor a szervezeteddel

2020. szeptember 02. 22:45:00

A természetben eltöltött időnek rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, ha szeretnél egészségesebb és boldogabb lenni egyszerre, akkor sétálj sokat!

Nem véletlenül ajánlják, hogy ha tehetjük, töltsünk minél több időt a szabad levegőn, a természetben. Szellemileg és fizikailag is feltölt, valamint egyes betegségek kialakulásának megelőzésében is segít, jobban alszunk tőle, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk. Az anyatermészet gondoskodik a testi és a lelki egészségünkől, nézzük, pontosan mi is történik a szervezetünkkel, ha kihasználjuk.

Növeli a D-vitamin szintet

A D-vitamint a szervezetünk állítja elő napfény hatására, ezért főként a téli hónapok végére az emberek többsége már nem rendelkezik kellő mennyiséggel. Természetesen vannak élelmiszerek, melyekben szintén megtalálható, de ezekből képtelenség fedezni a napi szükségletet, pedig a D-vitaminnak meghatározó szerepe van a csontképződésben és a kalciumháztartás szabályozásában. A megfelelő mennyiség magunkba szívásához legalább 15-30 percet kellene a természetben, de legalábbis a lakáson kívül töltenünk naponta, de az őszi és téli hónapokban ez sem elég: ekkor szükséges a szintetikus pótlás. 

Csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot

Az állandó stressz rendkívül káros hatással van a szervezetre, a feszültséget okozó helyzeteket azonban manapság szinte lehetetlen elkerülni. A szabadban eltöltött idő, a rövid, nyugodt séták azonban segítenek a stressz kezelésében, elengedésében. Ezen kívül növelik a kreativitást, javítják a koncentrációs képességet. Azok, akik hosszabb, akár 90 perces sétára indulnak még többet tesznek az egészségükért, ugyanis egyes tanulmányok szerint a természetben töltött hosszabb idő a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

Javítja a memóriát, energetizál

A Michigani Egyetem egyik tanulmánya szerint már egy órás természetjárás is képes javítani a rövidtávú memóriát. Ha ez nem lenne elég, egy másik kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a szabadban eltöltött idő a vitalitásérzetünket is növeli, akár 20 perc séta után is energikusabbnak érezhetjük magunkat, mint előtte, vagy mint egy kávé után.  

Javítja az alvás minőségét, felpörgeti az immunrendszert

Rengetegen küzdenek alvászavarral, amire a természetben eltöltött idő kiváló orvosság, ugyanis a séta javíthatja az alvás minőségét. Ezen kívül az immunrendszerünkre is pozitívan hat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában