ASMR: Mi ez és mire jó?

ASMR: Mi ez és mire jó?

2020. június 04. 15:09:47

Hiszel benne, hogy az étel rágcsálásakor kiadott hangok ellazíthatják az agyat? Sokan élnek-halnak az ötletért és rajongva hallgatják, másokat az őrületbe kerget.

Ha rákeresel az ASMR betűszóra, számtalan találatot dob fel a Youtube. A trendivé vált kifejezés az Autonomous Sensory Meridian Response szavak rövidítése, és 2010-es megszületése óta milliós nézettségű videók tömkelegét ihlette. A halk, agynyugtató zajokra specializálódott műfaj furcsasága ellenére rendkívül népszerű, és célja, hogy különböző fény és/vagy hanghatásokkal eufórikus hangulatba ejtsen, ezáltal ellazítson és megkönnyítse az elalvást. 

A suttogás az egyik legnépszerűbb formája, ami szinte minden ASMR-ral kapcsolatos videóban feltűnik. Ilyenkor a szavakat halkan, lágyan ejtik ki, mert az elméletek szerint ez kellemes bizsergést okoz az emberek többségénél. Ugyanez a helyzet a halk kopogással, vagy a különböző felületű tárgyak lágy hangot kiadó megérintésével, könyvek lapozgatásával, papírlapok összegyűrésével, és még hosszan sorolhatnánk. 

Lehet, hogy a fentiek elolvasása után felhúztad a szemöldököd, pedig az igazán őrült rész csak most jön! A videók készítői nem fogják vissza a fantáziájukat; egyesek például felváltva suttognak és roppanó cukormázzal bevont, tárgynak kinéző ételeket (telefont, gyertyát, fésűt, cipőt, stb.) fogyasztanak el a kamera előtt. S hogy ez valóban segít-e az ellazulásban bárkinek, esetleg kimondottan idegesítő, vagy nem más, mint szokatlan perverzió, mindenki válaszolja meg magának. (A tárgyak elkészítéséért egyébként jár a lánynak az elismerés, ha ugyan tényleg ő gyártja őket.)

Jó dolog ez az ASMR? Ha olyan sokan nézik, valakinek biztosan beválik! Ennek ellenére, aki tényleg szeretne ellazulni, az szerintünk inkább a "white noise" szavakra keressen rá. A tengerzajt, a hulló esőt, és az univerzum hangjait te is imádni fogod!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában