Útmutató kezdőknek: 8 egyszerű lépés a zero waste életmód felé

Útmutató kezdőknek: 8 egyszerű lépés a zero waste életmód felé

2020. július 06. 06:52:35

Idén is elindult a Műanyagmentes Július kampány. Ha csatlakozol ehhez a zöld kezdeményezéshez, azzal máris szerepet vállalsz a Föld megóvásában és a fenntarthatóság elérésében. Felsorolunk még néhány apró tippet, amivel óvhatod a környezetedet az otthonodból is!


Bár lehetetlen küldetésnek tűnhet, hogy hulladékmentes háztartásra válts, valójában csak elkezdeni nehéz: ezért adunk pár egyszerű tippet, amivel elindulhatsz a zero waste felé vezető úton.

1. Írd le, miért is vágsz bele!
Miért döntöttél úgy, hogy szeretnéd visszaszorítani a hulladéktermelésedet? Ha papírra veted az indokaidat, az megszilárdíthatja az elhatározásodat és erőt adhat, amikor motivációra van szükséged. Sorolj fel több érvet is: a környezet védelme mellett például az is reális ok, hogy szeretnél egy kis pénzt spórolni.

2. Fókuszálj az egyszer használatos termékek elhagyására!
A tiltólistás eszközök száma végtelen: így tökéletes első lépés az, ha száműzöd otthonról a műanyag szívószálakat, a papírszalvétákat vagy a műanyag flakonokat. Figyeld meg magad egy hétig és gondold át, mivel termeled a legtöbb szemetet – így tudni fogod, mire kell a leginkább fókuszálnod.

3. Használd azt, amid van!
Nem kell azonnal elrohannod a boltba fenntartható termékekért, inkább legyél kreatív: először nézz alaposan szét a háztartásodban. Az üres befőttesüvegekben például rengeteg dolgot tárolhatsz, egy régi pólóból pedig varrhatsz bevásárlószatyrot vagy szétvágatod törlőrongynak.

4. Ha szükséged van valamire, menj turkálóba!
A secondhand üzletekben vásárolt termékek egyszer már elkészültek, így nem kerül újabb erőforrásokba az előállításuk, valamint sokkal olcsóbbak, mint a vadonatúj társaik. Ráadásul hatalmas élmény lehet, ha ráakadsz egy-egy igazán kedvező árú kincsre a turiban!

5. Várj és várj!
Ha meglátsz valamit, ami megtetszik, ne csapj le rá azonnal! Kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükséged van-e rá és várj néhány napot – akár hetet is –, mert ez a trükk megvéd téged a túlfogyasztástól! Vásárlás előtt a barátaid és a rokonaid véleményét is kikérheted: még az is lehet, hogy nekik van felesleges abból, amivel éppen szemezel a boltban.

6. Amit csak lehet, készítsd el magadnak!
Az interneten számos DIY trükköt találhatsz: sok mindent előállíthatsz házilag a tisztítószerektől kezdve az arcmaszkokon át, és így nem vásárolsz feleslegesen műanyagba csomagolt termékeket.

7. Vedd körül magad támogatókkal!
Együtt mindig könnyebb elérni valamit és ez nincs másképp a hulladékmentes életmóddal sem. Beszélgess a családoddal, a barátaiddal és a szomszédjaiddal is arról, hogy mit tehetnétek meg közösen a fenntarthatóságért és támogassátok a közösségeteket is: például szervezzetek ruhacsere akciókat vagy a bevásárlást ne az áruházláncokban intézd el, hanem helyi termelőknél, a piacokon.

8. Értékeld azt, amid van!
Egyre inkább jellemző a társadalmunkra, hogy ha valami elromlik vagy megsérül, azonnal kidobjuk. Alakíts ki kapcsolatod azzal, amid van: vegyél olyan termékeket, melyeket hosszú életűre terveztek és ha az egyik tönkremegy, először próbáld meg helyrehozni. Ha óvatosan bánsz a holmijaddal, tovább fognak tartani.

Forrás: Going Zero Waste

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában