Megtapasztaltad már a FOMO-jelenséget?

Megtapasztaltad már a FOMO-jelenséget?

2020. augusztus 21. 11:00:00

A túlzásba vitt okostelefonozás több probléma forrása, mint gondolnád. Azon kívül, hogy alvászavart és ízületi gondokat okozhat, a FOMO-jelenség felbukkanásában is van szerepe.

Egy pár évvel ezelőtti amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy az USA lakosságának nagyjából 46%-a ébredés után rögtön az okostelefonja után nyúl. Az emberek átlagosan 2617 alkalommal érintik meg készülékük kijelzőjét (ez a szám akár az 5500-at is elérheti) és hozzávetőleg napi 145 percet vesztegetnek el céltalan telefonozással. Felmerül a kérdés, hogy miért érezzük ennek szükségét. Unatkozunk, vagy tartunk attól, hogy valamiről lemaradunk?

Itt jön képbe a FOMO (Fear of Missing Out), aminek jelentése egy mentális állapotra utal. Jobban mondva a szorongás azon típusára, amikor attól tartasz, hogy lemaradsz valamiről. Ez az észrevétlenül is mindennapjaidba lopódzó érzés időrabló tevékenységekbe fullad, azaz sajnos csökkenti a produktivitásodat. Szerencsére lehet tenni ellene, első lépésként azzal, hogy beismered, rád is hatással van. Íme még 4 tipp, ha kimásznál belőle!

#1 Jegyzetelj! 

Minden nap végén, elalvás előtt lépj be telefonod jegyzettömbjébe, vagy ragadj papírt és tollat. A feladat, hogy átgondold, mit tudtál meg az aznapi görgetés eredményeként, és leírd az 5 legérdekesebb információt. Aztán tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Van közöttük bármi olyan, ami nélkül ne tudtad volna tovább élni az életed? Rábukkantál hasznos információkra, amelyekből a jövőben profitálhatsz? Tanultál valami újat? Végül vond le a megfelelő következtetést!

#2 Ütemezz!

Tervezz be 1-1 rövidebb időszakot, amikor lehetőséget adsz magadnak a közösségi médiás posztok elolvasgatására. Egy gyors posztolási/görgetési szünetet ajánlott a délelőtti órákra ütemezni, és este felé is vethetsz egy pillantást a nap történéseire. 

#3 Időzíts!

Talán előfordult már veled, hogy munka közben néhány percnyi kikapcsolódás reményében bejelentkeztél valamelyik közösségi média fiókodba, aztán eltelt majdnem negyed óra, mire feleszméltél. Könnyű belefeledkezni a céltalan lapozgatásba, ezért jó ötlet, ha előre beállítasz egy időzítőt. Így biztos, hogy az 5 percesre tervezett szünet nem húzódik el. 

#4 Koncentrálj! 

Ha társaságban vagy, és felébred benned a vágy, hogy csak úgy rákukkants a telefonodra, vegyél erőt magadon és koncentrálj a személyes kapcsolataidra! Kérdezd meg a melletted ülőt, milyen napja volt, vagy történt-e vele bármi, amiről szívesen beszélne. Amellett, hogy lekötöd a saját figyelmedet, másoknak is jót fog tenni, hogy kimutatod az érdeklődésed. Az interaktív programok, baráti beszélgetések sokkal többet adnak hozzá az életedhez, mint a céltalan görgetés.

Forrás: entrepreneur.com

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában