Hazugságok hálójában

Hazugságok hálójában

2020. augusztus 02. 19:20:00

Mindennapjaink része, hogy hazugságokkal találkozunk. Nekünk hazudnak, mi hazudunk másnak vagy önmagunknak. Hol húzódik meg a határ a kegyes és a kegyetlen hazugság között?

Miért hazudunk?

Gyengeségből, félelemből, vagy mert nem akarunk felelősséget vállalni a tetteinkért. El akarjuk kerülni a magyarázkodást, a veszekedést, ezért inkább hazudunk. Aki hazudik, az nem szeretné megbántani a másikat. Akinek hazudnak, pedig el akarja hinni, amit hall, mert úgy nem fáj és sokkal kényelmesebb. Bármelyik oldalon is állunk, a hatása romboló lehet bármilyen kapcsolatunkra.

Például munkahelyünkön ahol, inkább azt mondjuk, a munkatársunknak, hogy jó lett az általa végzett feladat, holott nem vagyunk elégedettek vele. Ha őszinték lennénk, a lelkiismeretünk tiszta maradna, kollégánk pedig építő kritikát kapna tőlünk. Párkapcsolatainkban is napi szinten hazugságokat gyártunk csak azért, hogy elkerüljük az összetűzéseket. Hogy öt perc múlva készen vagyunk, vagy, hogy nincsen semmi bajunk. Pedig nem készülünk el annyi idő alatt és bánt minket valami, csak nem merjük vagy nem akarjuk kimondani azt, amit igazán gondolunk. Az őszinteség mindeni emberi kapcsolat alapja.

Magunkat is ámítjuk

Sokszor magunknak is hazudunk - azt, hogy szeretjük a munkánkat, boldogok vagyunk és a párkapcsolatunk is rendben van. Vagy azt, hogy magányosan is boldogok vagyunk. Közben szeretnénk változtatni és azt az életet élni, amit igazán szeretnénk, de nem merünk a komfortzónánkból kilépni. Nem akarjuk párunkat megbántani, inkább áltatjuk magunkat, hogy minden úgy van jól, ahogy van. Eljátsszuk, hogy minden tökéletes, mert nem merünk szembenézni az igazsággal. Mert az igazság néha fáj. Aztán feszültté és idegessé válunk, és nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Pedig csak le kellene ülnünk és elgondolkodnunk.  

Miért nem jó hazudnunk?

Összezavarodhatunk, hogy kinek mit mondtunk. Elveszítjük a bizalmunkat másban és önmagunkban is. Elindulhat egy hazugságlavina, amikor már apróbb dolgokat is másképp mondunk, mert a hazugságok függőjévé válunk. Ha egyszer hazudtak nekünk, vagy minket kaptak hazugságon, nincs rá garancia, hogy ne ismétlődjön meg újra. Nagyon nehéz visszaállítani az eredeti bizalmat, ezért sokkal jobb és célravezetőbb őszintének lenni. 

Ha másra nincs is ráhatásunk, önmagunkat tudjuk kontrollálni, hogy ne hazudozzunk. Nézzünk szembe az érzéseinkkel és legyünk őszinték magunkkal. Kerüljük el, hogy bárkiben negatív benyomást keltsünk és rossz emberré váljunk. Még mindig jobb az őszinteség miatt szabadkoznunk.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában