A fahéj nem csak egy ínycsiklandó fűszer, hiszen régen orvosságként is használták. Ma sem szabad nélkülöznünk az étrendünkből: ezért érdemes minél többször fogyasztani.
A fahéj egykor igazi luxusnak számított, mostanra azonban már minden háztartásban megtalálható, habár általában csak süteményekbe vagy italokba használjuk. Ez a fűszer azonban jóval több annál, mint finom ízesítő, ugyanis az egészségünkre is rendkívül jó hatással van: a bőrünk szépségéért és közérzetünk javításáért is érdemes beépíteni az étrendünkbe. A fahéjat gyógyító hatásai miatt régebben is előszeretettel alkalmazták, nem véletlenül. Lássuk, mi mindenre alkalmazható.
1. Bevethetjük a pattanások ellen
A fahéj baktérium- és gombaölő hatásának köszönhetően hathatósan bevethető a pattanások ellen. Természetesen mivel meglehetősen erős, nem szabad túlzásba vinni a használatát, de a mértékletes alkalmazásával nagyon jó eredményeket érhetünk el.
2. A szívre és az érrendszerre is hat
A fahéj a szívet és az érrendszert is segíti, emellett a koleszterinszintet is csökkenti, így azoknak kifejezetten ajánlott, akik zsírosabb ételeket fogyasztanak.
3. Gyulladáscsökkentő
A fahéj a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően számos betegség ellenszere lehet, de legalábbis segítheti a gyógyulást. Különböző felső légúti fertőzések vagy torokfájás esetén a legjobb, ha a teához keverünk egy keveset.
4. Segíthet a fogyásban
A fahéj segít leküzdeni az ellenállhatatlan éhséget, ráadásul az anyagcserét is fokozza, ezért azoknak, akik szeretnének néhány kilótól megszabadulni, ajánlott az italukhoz némi fahéjat adni.
5. Szabályozhatja a vércukorszintet
Több tanulmány igazolta, hogy a magasabb szénhidráttartalmú ételek kevésbé emelik meg a vércukorszintet, amennyiben tartalmaznak fahéjat. Kimutatták, hogy a cukorbetegség és az azzal összefüggő betegségek kialakulásának az esélye is csökkenthető a fahéj használatával vagy fahéjat tartalmazó étrendkiegészítők szedésével.
6. Jót tesz a memóriának
A fahéj segíthet késleltetni az agy öregedését. Stimulálja a gondolkodást és a kognitív képességeket. Javítja a memóriát és az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek regenerációját is felgyorsítja, és egyes kutatások szerint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását is késleltetheti.