Tüll szoknya régen és most

Tüll szoknya régen és most

2020. június 13. 15:00:00

A tüll szoknya vagy a tütü szó hallatán mindenkinek egy balerina jelenik meg a szemei előtt. Napjainkban azonban már hétköznapi viseletnek számít.

A tütü a balett-táncosok legjellegzetesebb viselete, de nem mindig így nézett ki, mint most. A 16. században még nagy súlyú jelmezekben táncoltak és nem is szerepeltek nők a színpadon. Csak később, a 17. században jelentek meg az előadásban a hölgyek és velük együtt a tüll mint anyag és persze mint szoknya. Akkor még a bokáig érő tüll szoknya volt jellemző, azonban ez nagymértékben megnehezítette a táncosok mozgását és a nézők sem láttak sok mindent a hosszú szoknyától. A közönség szóvá is tette, hogy szeretnék látni a balerinák lábait, épp ezért rövidebb szoknyákat kezdtek el varrni a táncosoknak. A tüll szoknyának 3 fajtája van: a klasszikus, a harang és a romantikus. Mind közül a romantikus stílus jelent meg elsőként 1832- ben, ezek a szoknyák 3-5 rétegből állnak, középhosszúak, légiesek és együtt libbennek a balerinákkal. Ez a stílus napjainkban már hétköznapi viseletnek számít, könnyed eleganciát kölcsönözve viselőjének.


A klasszikus tütü volt a következő 1880-ban és azóta is a műfaj elengedhetetlen kelléke. Bár a szó jelentése közel sem annyira elegáns, mint a viselet. A jelentése ugyanis az, hogy popó, hiszen akik nem páholyból nézték az előadást, azok szinte csak ennyit láttak a táncosokból.


A harmadik pedig a harang, ami az előző kettő ötvözete. Olyan hosszúságú, mint egy romantikus szoknya, de a rétegei vízszintesen vannak egymásra varrva, akárcsak a klasszikus tütü esetében. A harang stílusú tüll szoknyákat előszeretettel alkalmazták alsószoknyaként az 1950-es években és a mai vintage ruhák alá is tökéletesek, hiszen remek tartást adnak a ruhának.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában