Tippek a nyári hullócsillag-leshez

Tippek a nyári hullócsillag-leshez

2020. július 22. 23:45:00

A nyár a hullócsillagok évszaka, és idén abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a NEOWISE üstökös látványában is gyönyörködhetünk. Készülj fel a Perseidák érkezésére!

Aki előszeretettel kémleli az eget, annak izgalmas pillanatokat tartogat a Perseida nevű meteorraj érkezése, amire nagyjából augusztus közepén lehet számítani. Ilyenkor sokan vidékre utaznak, vagy olyan helyeket keresnek fel, ahol a fényszennyezettség kellően alacsony ahhoz, hogy minél több hullócsillagot elkaphasson a tekintet.

Mikor?

Augusztus 10-15. között az éjfél utáni órákban láthatod a Perseidák nagy fényű hullócsillagait. A meteorraj tetőzését augusztus 13-ra teszik a csillagászok, akik szerint ekkor óránként 40-50 fénycsóva szelheti át az eget. A felhős napok keresztülhúzhatják a számításaid, de ne aggódj, lesz elég időd a nyári csillaglesre. Igazság szerint a „Perseidák előszele” már július 17. környékén ideért, így mostantól jó eséllyel bármelyik napon megfigyelhetsz egy-egy hullócsillagot, ha szemfüles vagy. 

Hol?

A nyári kempingezés egyike azon természetközeli programoknak, amelyek kedveznek a hullócsillag- vadászoknak. Alkalmas lehet például a Dunántúl déli részén fellelhető Zselic, vagy Magyarország egyik kistája, a Hortobágy. A kisebb városokban élők a fényszennyezettség alacsony(abb) mértéke miatt szerencsésebbek, de Budapesten sem esélytelen látni a Perseidákat. Ha teheted, keress fel tisztásokat, parkokat, vagy kevésbé megvilágított, de biztonságos helyeket, így nem fogsz lemaradni a látványos égi jelenségről.

A hullócsillagok ereje

Hiszel abban, hogy a hullócsillagok valóra váltják a kívánságokat? Ugyan tudományos alátámasztása nincs e ténynek, sokan azt nyilatkozták az elmúlt évek, évtizedek alatt, hogy kérésüket teljesítette az univerzum. A hullócsillagok varázslatos erejében ősidők óta hisznek az emberek, és eltántoríthatatlanul ontják magukból a kívánságokat, amikor csak lehetőségük nyílik rá. A curiosifymagazine.com több példát felsorol, bizonyítva, hogy a hullócsillagokhoz intézett kérések igenis működnek. Egy szerelmet kereső nő például két héttel azután párra lelt, hogy ezt kívánta, míg egy pénzügyi problémákkal küzdő család gondjai is rövid időn belül megoldódtak, szintén egy kívánságnak hála.

Hogyan kell kívánni?

A fent említett weboldal szerint nem lehet akárhogyan kívánságot intézni a csillagokhoz, megvan ennek a módja. Kívánni gyorsan, még a meteor eltűnése előtt kell, csukott szemmel. A kívánság tárgya valami olyan dolog legyen, aminek a valóra váltása nagy álmod, és lényegtelen, mennyire lehetetlennek tűnik. Végül, titokban kell tartanod, míg meg nem valósul.

Tudtad?

A Perseidák a Perseus-ikerhalmazból származnak, innen az elnevezés. (Perseus Zeusz fia, mitológiai hős.)  A Perseus csillagai bolygónk felszínétől körülbelül 100 km-re égnek el. Abban az esetben, ha mégis túlélnék a légkörbe kerülést (erre nagyon kevés példát ismerünk), meteoritnak nevezzük őket. Legtöbbjük aszteroida maradványa. 

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában