"Életek múlhatnak azon, ha jobban odafigyelünk egymásra" - Interjú noÁrral a családon belüli erőszakról

"Életek múlhatnak azon, ha jobban odafigyelünk egymásra" - Interjú noÁrral a családon belüli erőszakról

2020. június 26. 10:30:00

Molnár Áronnal, a noÁr formáció alapítójával legújabb daláról beszélgettünk, melynek témája a családon belüli erőszak. A cikk végén egy coach ad néhány hasznos tanácsot a bántalmazottaknak.

Molnár Áron 2018 elején feltöltötte az Ébresztő című videóját Youtube-csatornájára. Ez volt a színészt és barátait magába foglaló noÁr formáció első videoklipje, melyet az utóbbi két évben továbbiak követtek. A noÁr célja, hogy aktuális társadalmi-szociális problémákra hívja fel a figyelmet és egyúttal valamilyen megoldást is kínáljon rájuk. Legújabb daluk, a 116 111 címét a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány telefonszámáról kapta, melyből talán már kikövetkeztethető, hogy mostani témájuk a gyermekek ellen elkövetett erőszak. Molnár Áronnal legújabb daláról beszélgettünk. Interjú.

Rappeltél már az oktatási rendszerről, a migrációról, a klímavészhelyzetről, most pedig a családon belüli erőszakról. Miért pont ehhez a témához nyúltál?

Sok cikket, tanulmányt olvastam arról, hogy a pandémia alatt megnőtt a családon belüli erőszak száma. Ismert emberként, a noÁr formáció tagjaként azt érzem a legfontosabb feladatomnak, hogy oda irányítsam a reflektort, ahol a legnagyobb szükség van rá, hogy láthatóvá tegyünk egy problémát. Most éppen a kríziskezelő központon van a fény.


A karanténidőszakban írtad a dalt?

Körülbelül akkor, amikor megjelent Kislőrincz Dávid, a fóti gyermekotthon egyik lakójának rapvideója, amiben trágár szavak nélkül számolt be az ottani helyzetről. Ezután a gyermekotthon ellehetetlenítette, eljárás indult ellene, ami szerintem nonszensz, a művészetnek szabadnak kell lennie. Meg kell találni azt a platformot, ahol kifejezhetjük a fájdalmunkat, a dühünket, és kreatív energiává tudjuk alakítani azt.  Engem a pandémia és a karanténidőszak arra tanított meg, hogy életek múlhatnak azon, ha jobban odafigyelünk egymásra.

Miért egy Babits-versrészlet lett a 116 111 refrénje?

Gyerekkoromban sokat hallgattam Halász Juditot, akinek Bródy János megzenésítette ezt a verset, ami szerintem egy varázslatos üzenetet hordoz. Minden ember lelkében ott kúszik egy szép dal, csak figyelni kell rá, hogy meghalljuk. A Minden embernek a lelkében dal van gyerekkorom egyik meghatározó zenéje lett, ezért felkerestem Halász Juditot, hogy felhasználhatom-e a zenéjét az új számomhoz. Nemcsak az ő engedélyét kértem, hanem Bródy Jánosét, a zeneszerzőét is, akit előttem hívott fel Halász Judit, és azt mondta, persze, áldását adja rá, nagyon csíp engem.

Az RTL Klubon nemrég véget ért Mellékhatás c. thrillerben egy erőszakos apukát alakítottál. Inspirálta a sorozatszereped bárhogyan is az új dalodat?

Nem, a Mellékhatás teljesen független a 116 111-től, a sorozatot már több mint féléve forgattuk, nem tudtam, mikor fog kijönni ez a része. Fontos tudni és elkülöníteni, hogy egy ember mit tehet színészként, és mit aktivistaként, ami a társadalmi szerepvállalást illeti. Utóbbi egy sokkal jobb felületet biztosít ahhoz, hogy kiálljunk különböző ügyekért.

A dalaid megírása előtt mindig alaposan utánajársz az adott témádnak, most melyik információ lepett meg legjobban?

Megdöbbentett, hogy száz gyermekek ellen elkövetett esetből tízet jelentenek be, és csak egyből lesz vizsgálat. Hetente hal meg egy-két gyermek vagy nő családon belüli erőszak miatt. Félelmetes, hogy szinte mindenki környezetében vannak ilyen történetek. Az abúzusnak több formája van, létezik verbális, fizikális, szexuális és az elhanyagolás is idetartozik. Bár elvileg 2005 óta zéró tolerancia van a gyermek ellen elkövetett erőszakkal szemben, döbbenetes azt hallani vezető pozícióban lévő emberek szájából, hogy egy pofon még belefér. Meg kell változtatni a közbeszédet, az államnak és az önkormányzatoknak össze kell fognia a civil szervezetekkel. Az utóbbiak harcolnak a frontvonalban, nekik van meg az a tudásuk, ami segítségünkre lehet a probléma megoldásában. Egyrészt integrálni a programjaikat az oktatásba, másrészt megbecsülni a munkájukat, hiszen ezeknek az embereknek a bére sok esetben csak 80-130 ezer forint. De ki vigyáz az ő lelkükre?


Kijött a videoklipetek, interjúkat adsz a témában, emellett hogyan állsz még az ügy mellé?

Van egy műsorunk, a Ti vagytok a hősök, ahol mindig egy civil szervezetet mutatunk be, akiknek felajánlunk százezer forint támogatást. Most a gyermekjogi és gyermekvédelmi szervezetekkel készült interjúk vannak a fókuszunkban. Emellett jó viszonyunk van a Hős utcával, elindítottuk a Toxikomák konyhát többek között Szabó Győzővel, aminek a segítségével a rászoruló családok között osztottunk ki ételt. Viszont hosszútávon alternatívát szeretnénk adni. Ennek első állomása, hogy júliusban lesz egy kétnapos táborunk a gyerekeknek, augusztusra pedig egy ötnaposat tervezünk.


Van segítség

Sajnos csak nagyon kevés bántalmazott anya/apa fordul a rendőrséghez, többségük fél, ha feljelentést tesz, csak tovább ront saját és gyermekei helyzetén. S. Tóth Márta, life és business coach, NLP tréner, kommunikációs szakembert arról kérdeztük, hogyan szánja rá magát egy édesanya vagy édesapa, hogy segítséget kérjen.

Ha másképp nem tudja meggyőzni magát, figyeljen a gyerekekre, azt tartsa szem előtt, nekik mi a legjobb, ők hogyan tudnának ebből a helyzetből a legjobban kijönni. Végig kell gondolni, milyen képet alkot magában a gyerek a családon belüli erőszakról, milyen mintákat vesz magához az otthoni körülményekből, és fog majd aztán később ő is továbbadni.

Márta szerint először a családhoz érdemes fordulni, velük összefogva felkeresni a rendőrséget, menedéket kérni valakinél. Tanácsos szakember segítségét is kérni nemcsak a bántalmazás feldolgozásában, hanem akár már korábban is, hogy a bántalmazott fél a félelem okozta döntésképtelenségéből kilépve helyes döntést tudjon hozni.

Hogyan beszéljünk gyerekünkkel a családi erőszakról?

A coach az őszinte beszélgetések híve, ezért úgy gondolja, olyan nyelvezetet használva, amit a gyerek is megért, el kell neki mondani a történteket, persze vigyázva, hogy ne rakjunk túl nagy terhet a vállára.

A gyerekek sokkal könnyebben fel tudják dolgozni a traumákat, ha egy bizalmi légkör van körülöttük. Meg kell hagyni a felnőttekben való hitüket, sokkal jobb az őszinteség, mintha a saját fantáziájuk segítségével próbálnák meg kitalálni, mi történt.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a bántalmazó felet nem szabad nagyon feketére lefesteni, ugyanakkor természetesen felmenteni sem szabad, az agresszióját nem lehet azzal indokolni, hogy aznap rossz napja volt. A testi bántalmazás minden körülmények között elfogadhatatlan viselkedés.

Ha segíteni szeretnéd a noÁr csapatának misszióját, az alábbi elérhetőségeken veheted fel velük a kapcsolatot és támogathatod őket:

  • Telefonszám: +36 20 5906170
  • E-mail címünk: hello@anoarmivagyunk.hu
  • A noÁr mi vagyunk nonprofit Kft. Adószáma: 26793072-1-4
  • Bankszámlaszám: 11600006-00000000-84663951

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában