"Segítség, egy pedofil áldozata lett a gyerekem!" - A szakember válaszol a pedofíliával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre

"Segítség, egy pedofil áldozata lett a gyerekem!" - A szakember válaszol a pedofíliával kapcsolatos legfontosabb kérdésekre

2020. augusztus 15. 09:00:00

Két szakember segítségével járjuk körbe a témát. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell egy szülőnek viselkednie, ha gyermekét szexuálisan molesztálták, és azt is, mi játszódik le az áldozatok fejében a történtek után.

Szinte hetente olvashatunk újabb pedofil botrányokról, néha csak egy adott személy bukik le, néha pedig egy egész hálózat. Utóbbira példa a nemrégiben Németországban történt eset, amikor egy 30 ezer főből álló pedofil hálózatot buktattak le Észak-Rajna-Vesztfáliában. Leleplezésüket több hónapos munka előzte meg - derül ki az EuroNews cikkéből -, a fő gyanúsított tárgyalása pedig augusztusban kezdődött. A rendőröknek - írja az Index -olyan borzalmas felvételekkel kellett szembesülniük munkájuk alatt, melyeken például csecsemőket erőszakoltak meg, ezért a hivatali szervtől többen pszichológus segítségére szorulnak. 

Cikkünkben két szakember segítségével arra keressük a választ, hogyan lehet gyógyítani a pedofíliát, egyáltalán, hogyan alakul ki a betegség az emberekben, mit tehet egy szülő, ha gyermekéről kiderül, hogy szexuálisan molesztálták. Riportunkból az is kiderül, hogyan hathat az én- és jövőképére az abuzált személyeknek, hogy egy pedofil áldozatai voltak. 


Mi számít pedofíliának? 

S. Tóth Márta, life és business coach, NLP tréner, kommunikációs szakember szerint már akkor pedofilnak nevezhetünk valakit, ha az illető szexuális vággyal tekint egy kiskorúra, de a tettlegességig még nem fajult el a dolog. Csehák Hajnalka, pszichológus szintén ezen az állásponton van, főként, hogy nemcsak a nemi aktus büntetendő Magyarországon, hanem az is, ha valakinek pedofil tartalmú fotók vagy videók találhatók a birtokában, például számítógépén vagy mobiltelefonján. A pszichológus elmondta, hogy a pedofília genetikai betegség, amit kezelni ugyan lehet, de teljesen meggyógyítani nem. Ettől függetlenül természetesen ajánlott szakember segítségét kérni azoknak, akik azt észlelik magukon, hogy gyermekkorúak irányában éreznek nemi vágyat. A  legszerencsésebb eset akkor áll fenn, ha valaki azonnal szakemberhez fordul, ahogy észreveszi magán, hogy illetlen, bűnös gondolatai vannak.

Sajnos azonban nem jellemző, hogy segítséget kérnének. Az első reakció általában a tagadás, legyen szó bármilyen mentális betegségről. A pedofília esetében tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy itt a betegben még erősebb szégyenérzet lehet, mint más esetben, mivel fél a társadalom reakciójától

- mondta nekünk S. Tóth Márta. Amennyiben azonban a pedofil személy még időben segítséget kér, nincs jogunk ítélkezni felette, hiszen felismerte a problémát és a megoldásán dolgozik. S.Tóth Márta szerint a gyerekek iránt érzett szexuális vágyakozást felerősítheti egy gyerekkori sérülés vagy rossz családi minta átvétele is.

A legfontosabb a segítségkérés

S. Tóth Márta szerint, amint a szülő tudomására jut, hogy a gyereket egy felnőtt szexuálisan abuzálta, nagyon finoman, óvatosan kell a gyereknél megközelíteni a témát, semmiképp sem úgy, mintha egy oknyomozó riport alanyaként nézne rá a felnőtt. Ha a szülő nem biztos magában, hogy képes a gyermekénél felhozni a témát, forduljon szakemberhez, mielőtt megtörténne a beszélgetés. Jobb esetben esetben mind az anyuka, mind pedig a gyermek felkeres egy szakembert. Csehák Hajnalka arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a szülő leül, hogy a gyermekével a kiskorút ért traumáról beszéljen, mindenképpen tisztázza gyermekével, hogy ő semmiről sem tehet, nem magának köszönheti, hogy át kellett élnie a mentális és fizikai megpróbáltatást.

Segítséget kérhet és kaphat is a gyermek az iskolájától, sajnos azonban a magyar oktatási rendszerre nem jellemző, hogy minden iskolának van lelki elsősegély-szolgálata. Amennyiben nincs, a tanárnak négyszemközt kell beszélnie azzal a diákkal, akiről azt hiszi/úgy tudja, abúzus áldozata volt. Ha sejtése bebizonyosodik, egyből szólnia kell a gyámhatóságnak.


Hogy csapódik le a szexuális bántalmazás az áldozatokban?

Márta még a szakdolgozata készítésekor nagyon sok interjút készített a 8. kerületben lévő férfi és női prostituáltakkal. A legtöbbjük elmesélte, hogy gyermekkorában valamilyen trauma, abúzus érte őket, melyek következtében megromlott az énképük, saját maguk szemében is elértéktelenedtek.

Úgy gondolták, ha abuzálták őket, akkor másra nem is jók, csak arra, hogy más kihasználja őket. Fiatalok voltak, nem tudtak, vagy nem mertek segítséget kérni, féltek attól is, hogy ítélkeznek majd felettük, azzal vádolják meg őket, túl kihívóan, merészen viselkedtek, ezért kezdtek ki velük, rosszabb esetben erőszakolták meg őket. Ezek a traumák nemcsak testben, lélekben és mentálisan is hatással vannak ránk, megrendülhet az önmagunkba és másokba vetett hitünk, degradálódik az énképünk. Olyan esetről is hallottam akkoriban, amikor az abúzust átélt gyerek bár elmondta, hogy bántalmazás áldozata lett, nem figyelt rá senki.

– mesélte nekünk Márta. Hogy a bántalmazott gyerek milyen hamar tud felépülni a sérülésből, az függ a családjától is. Minél előbb szakemberhez fordulnak és minél többet kommunikálnak a történtekről, annál hamarabb gyógyulhatnak a sebek.

Nem csak lányok lehetnek áldozatok

Bár még néhány évvel ezelőtt jellemzőbben a lányok voltak a pedofilok kiszemeltjei, ma már a fiú áldozatok száma is megnövekedett, véli S. Tóth Márta. Ennek egyik oka, hogy kissé elnőiesedett a férfi nem, a másik pedig az, hogy egyre szabadabban szárnyalhat a szexuális fantáziánk az interneten milliószámra megjelenő szexuális tartalmaknak és a közösségi oldalaknak köszönhetően. S. Tóth Márta szerint fontos, hogy a szülő ne engedje, hogy kiskorú gyermeke olyan fotókat tegyen ki magáról a közösségi oldalára, amivel bárkit fel tud szexuálisan csigázni. Egy tizenkét-tizennégy éves fiatalnak még eszébe sem jut, milyen hatást válthat ki a felnőttekből, ha látványosan kisminkeli magát vagy túl rövid szoknyába bújik. A szülő felelőssége, hogy erre odafigyeljen.

Csehák Hajnalka praxisában már volt rá példa, hogy egy betege arról számolt be, nagyanyja bántalmazta őt szexuálisan, vagyis nőknek is lehetnek pedofil gondolataik, hajlamuk. Az ő esetükben nem érdemes elfeledkezni róla, hogy általában nagyon erős anyai ösztönökkel bírnak, melynek egyfajta torzulása, módosulása, ha a gyerekek iránt emellett a szeretet mellett (helyett) szexuális vágyat is éreznek.

Milyen szülő válik a pedofilból?

Csehák Hajnalka szerint bár előfordulhat, mégsem jellemző, hogy egy pedofilból szülő válik, mivel általában nem vágynak a családra, nem szeretnének szülők, sem házastársak lenni. Amennyiben mégis megtörténik, a pedofil párja általában egy olyan normális szexualitású személy, aki gyakran csak későn veszi észre, hogy párjával valami nincs rendben.


Miről ismerhető fel egy pedofil?

A statisztikák szerint a pedofilok nagy része 30 év feletti egyedülálló férfi, utóbbi okát az előző bekezdésben részleteztük. Egy hányaduk olyan foglalkozást, szabadidős tevékenységet választ magának, mely lehetővé teszi, hogy gyerekek közelében legyen. Társaságukban túlzottan kedvesek, esetleg testi kontaktust is teremtenek velük, ölelések, simogatások formájában. Előfordulhat, hogy az életükben nem tudtak kiteljesedni, úgy érzik, szakmailag nem tudták kivívni az őket megérdemlő rangot.

Gyógyítható?

Fentebb már említettük, hogy sajnos a betegség teljes mértékben nem gyógyítható, Csehák Hajnalka szerint mindössze annyit lehet tenni, hogy olyan gyógykezelésben részesítik a beteget, mely csökkenti a szexuális étvágyát.

Fel lehet írni nekik olyan gyógyszereket, melynek hatására lanyhul a szexuális étvágyuk, csakhogy ezek a gyógyszerek nem erre a problémára lettek kitalálva, ezért könnyen előfordulhat, hogy a pedofíliát leszámítva egészséges személyt más módon károsítja a szer, mellékhatások jelentkeznek majd nála

– mondta a pszichológus. Az is egy bevált módszer, ha a pedofil szándékosan és tudatosan kerüli azokat a helyeket, ahol gyerekek fordulnak elő, megpróbálja minél jobban visszatartani, önuralmat gyakorolni szexuális vágyai felett.

Büntetendő (?)

A magyar törvények szerint akár tíz év büntetést is kiszabhatnak arra, aki 12 év alatti személlyel létesít szexuális aktust, akinek a birtokában tizennyolc év alatti pornográf felvételt megszerez vagy megtart, három évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A Kaleta-ügy kirobbanása óta a kormánypárt és több ellenzéki párt is a meglévő büntetések szigorítását szorgalmazzák. A börtönbüntetés jogosságára rákontrázik Dr. Czeizel Endre három állítása, melyeket a Magyar Narancs is megemlített cikkében. A genetikus szerint a pedofília „komplex pszichiátriai betegség, amelyeknek néhány más megnyilvánulása (például tudathasadás) sajátos jogi elbírálást igényel.” Az orvos másik érve, hogy a börtönbüntetés a pedofilok nemi vágyain semmit sem változtat, vagyis szabadlábra engedésük után ugyanúgy veszélyt jelentenek majd a gyermekekre. A harmadik pontja pedig az, hogy az érintettek „nagy számát tekintve börtönbüntetésük az állam és a büntetés-végrehajtás számára komoly anyagi terhet jelent.”

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában