Balatoni programajánló - mert idén a Balaton a riviéra

Balatoni programajánló - mert idén a Balaton a riviéra

2020. július 28. 06:00:00

Régóta nem volt ilyen népszerű nyári úti cél a magyarok körében a Balaton, mint idén, úgyhogy összegyűjtöttünk néhány balatoni programot, gondolva az esős időre is.

A koronavírus miatt nagyon sokan döntöttek úgy, hogy lemondanak idén a nyaralásról. Akik pedig mégis elutaznak valahová, azok elsősorban a Balaton-partján pihenik ki magukat. Ez a cikkünk nekik és azoknak szól, akik még esetleg nem döntötték el, szeretnének-e hosszú hétvégézni a magyar tengernél. Összeállítottunk egy programajánlót, mi mindent lehet csinálni a Balatonnál idén nyáron.

Figyelem! A programajánlónk olvasása közben (és főként a Balatonon) ne feledkezz meg arról, hogy zárt helyeken, tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, valamint a józanság keretein belül amilyen gyakran csak tudsz, moss kezet!


Strandolj

Kezdjük a legevidensebb tétellel, a strandolással. Mielőtt azonban megszokásból felkeresnéd kedvelt strandjaidat, jusson eszedbe, hogy idén már több helyen kell fizetni a tóparti élményért, mint tavaly. A szabadstrandok listáját a CsodálatosBalaton.hu gyűjtötte össze, felsorolásukban több balatonboglári, siófoki, zamárdi és tihanyi strandot is találunk. Szintén ezen a honlapon lehet részletesen megnézni, hol és mennyit kell fizetni a fizetős strandokon. A napi belépők ára többnyire 600 és 1000 forint között mozog.

Ha már az árakról beszélünk, el kell mondanunk, hogy sajnos kellemetlen csalódás érheti azokat, akik az utóbbi években mellőzték a Balatont. A vendéglősök többsége a járvány miatti forgalomkiesést áremeléssel próbálja kompenzálni, így érezhető drágulásra kell számítanod. Egy lángosért általában 1000-1200 forintot, egy gyros tálért akár 2000 forintot is elkérhetnek. Ha italról van szó, ajánljuk a környék borait, melyeket több helyen egyenesen a borászattól is meg tudsz venni - olcsóbban. A mi két kedvenc balatoni borunk a helyi borászok, kereskedők összefogásából született BalatonBor, vagy a kéthelyi székhelyű Kristinus borászat borai.

Aki a kutyájával szeretne csobbanni, például Fonyódon, Balatonföldváron vagy Keszthelyen teheti ezt meg, de a tihanyi belső tóban is megmártózhat a négylábú kísérőd. 


Bringázz!

A balatoni vakációzást nemcsak napozással lehet eltölteni. Ha szereted az aktív kikapcsolódást, ajánljuk, hogy pattanj nyeregbe, és tekerj néhány kilométert a Balaton körül. Ha nem is szeretnéd az egész tavat körbebiciklizni (ez egy körülbelül 210 km-es táv, ami több megállással 2-3 napba kényelmesen belesűríthető), több rövidebb opció is létezik. Akár a déli, akár az északi parton van a szállásod, a tó mindkét oldalán remek biciklitúrákat lehet tenni, melyekről bővebben itt olvashatsz. Sőt, ha Tihanynál kompra szállsz, akár egy kis kört is tehetsz a Balatonnál a tó keleti részén, többek között Siófok és Balatonfüred érintésével. Szerencsére a balatoni települések jelentős részében biciklit is bérelhetsz, így nem sok kifogásod lehet, miért is ne választanád a kicsit sportosabb kikapcsolódást a Balatonnál.

Egy kis történelmi kitérő

Talán eszedbe sem jut, ha a Balatonnál jársz, hogy milyen csodálatos történelmi emlékei vannak a környéknek. Több várrom is található a tótól északra, melyek felkeresését egy balatoni vakációzás alkalmával minden további nélkül beiktathatod a programodba. Itt van például a Sümegi vár, melynek legrégebbi részét a 13. században építették. A dombtetőn pihenő várnál egy történelmi élményparkot alakítottak ki, ahol többek között a várostromhoz használt középkori eszközöket is megismerheted. A vár érdekessége, hogy bár a török megszállás idején még a veszprémi vár is török kézre került, a sümegit sosem foglalta el az ellenség. 

A Keszthelyi-hegység északnyugati részén található Rezi várra sajnos nem fordítottak elég figyelmet, így a romok állapota sokat romlott az utóbbi időben. Az épületmaradványok között 2000-ben kezdődtek régészeti feltárások, ám elsősorban nem emiatt, hanem az innen eléd táruló csodálatos panoráma miatt ajánljuk a helyet. 

Végezetül az 1241-42-es tatárjárás után épült Somló várát is figyelmedbe ajánljuk, aminek a középkorban több tulajdonosa is volt, ám legtöbbet Bakócz Tamás esztergomi érsek foglalkozott vele, aki reneszánsz várkastéllyá alakíttatta az épületet. Mivel nem a Somló-hegy legmagasabb pontjára épült, megközelítése kicsit nehézkes, csak délről lehet bejutni a falai közé. 


Bográcsozz!

Ha már az imént a dráguló balatoni árakról írtunk, ajánlunk egy olcsóbb étkezési alternatívát, ami talán még klasszabb opció annál, mintha beülsz egy étterembe. A Balaton környékén több kijelölt bográcsozóhely is van, ahol eltölthetsz egy kellemes hangulatú estét barátaiddal vagy szerelmeddel.

Az első hely, amit ajánlunk, a Balatonlelle-Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, ahol nem csak bográcsozni tudsz. Mivel ezen a helyen van lovarda, borkóstoló és panzió is, bőven le tudod kötni magad. Ráadásul ez a helyszín annyira nyugodt és kellemes, hogy sokan esküvőjük helyszínéül választják. És ha már romantikus helyek: a bélapáti pihenőhelyen is van lehetőség bográcsozni vagy szalonnát sütni. Sőt, erről a helyről csodálatos panoráma tárul majd eléd: a szigligeti várat és a Tapolcai-medence tanúhegyeit is láthatod.

A Magas-Bakonyban található Cuha-völgy népszerű hely a túrázók körében, nem csoda, ha kialakítottak bográcsozó-, szalonnasütő helyeket is. Vadregényes kirándulásban lehet részünk: a szurdokban a patak többször keresztezi az utat, híd nélkül, így köveken ugrálva kell megoldani az átkelést. Megközelítése legkönnyebben vonattal a Győr-Veszprém vasútvonalon, de autóval is érkezhetünk a 82-es főúton.

Végezetül egy Balatonfüredhez közel eső bográcsozó helyet is ajánlunk, mely szintén egy túraútvonal mentén található. A Balaton északi partján fekvő városból induló legnépszerűbb túraútvonal a Tamás-hegyre vezet, ahonnan visszafelé tartva, a Koloska-völgyön keresztül visz majd az utad, ahol még a finis előtt kipihenheted magad egy kis bográcsozással. (A Koloska-völgyben felújításokat végeznek, melyek lezárásokkal járnak, de a tervek szerint július 31-re már minden munkálatot befejeznek, és a túrázók száz százalékosan igénybe vehetik a helyet.)


Esős időben sem kell kétségbe esni

Szerencsére akkor sincs minden veszve, ha egy esős hétvégét fogtál ki, mert rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget rejt még így is a Balaton. Ajánljuk például a Tihanyi Bencés Apátságot, ahol megismerkedhetsz  az apátság történetével - például ezek a falak adtak átmeneti menedéket utolsó magyar királyunknak, IV. Károlynak, mielőtt végleg száműzték volna Madeira szigetére feleségével. A Bencés Apátságban emellett megvásárolhatod a bencések által készített likőröket, gyógyteákat, szappanokat, melyek egy részébe a hely egyik jellegzetességét, a levendulát is belecsempészték.


A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum nem csak kívülről pompás látvány óriási kertjével, hanem belülről is. A Festetics Kastélyt a 18. század közepén kezdte el építeni a nemesi család, amit később többször bővítettek és átépítettek. Ma nem csak a korhűen berendezett csodálatos szobákat tekinthetjük meg, a falak egy egyedülálló könyvtárat is rejtenek, a kastély parkjában található pálmaház és madárpark pedig a természetkedvelőknek jelenthet felejthetetlen élményt. A Helikon Kastélymúzeumnak több időszaki és állandó kiállítása van, utóbbihoz tartozik például a hintó- vagy a vadászati kiállítás is. 


Ha valaki inkább a tudományokba szeretne elmerülni, ha már napozni nem tud, a balatonföldvári  Hajózástörténeti Látogatóközpontot ajánljuk neki, a könyvmolyok pedig a balatonfüredi Jókai Mór Emlékházban lelhetnek menedékre, ahol sok érdekességet meg lehet tudni az író munkásságáról. Ha egy picit messzebbre merészkednél a Balatontól, javasoljuk, hogy fedezd fel a tapolcai tavasbarlangot, amit ladikba huppanva járhatunk be. Aki pedig még ennél is messzebbre vágyik, keresse fel a veszprémi várnegyedet, ahol olyan csodás épületekben gyönyörködhet kívülről-belülről, mint például a Szent Mihály-székesegyház.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket.

Történeted, téma ötleted szívesen fogadjuk, az info [kukac] beautylife.hu címen.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legújabb trendekről, aktualitásokról.

Továbbiak a témában